Afbeelding

Geen Black Friday, maar een Green Friday

Algemeen Milieu & Energie (c) Duurzaamheid (e) Nieuws (c)

Black Friday dreigt ook in Nederland een drukke shopdag te worden en kan daarmee uitgroeien tot een zwarte dag voor klimaat en milieu. Dat vraagt om een reactie. Die kwam er in de vorm van Green Friday, ook in Boxtel. De Franse milieuorganisatie Envie bedacht in 2017 Green Friday. Het initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een steeds bredere beweging. Die presenteert zichzelf als een alternatief voor willekeurige consumptie en onnodige aankopen die worden aangezwengeld door reclame. Naast protesten worden ook ludieke acties georganiseerd.

Ook in Nederland vinden er vooral positieve acties plaats die het klimaat en het milieu vooruit helpen. Bijvoorbeeld door de stichting ‘Trees for All’ die een grotere beweging op gang wil brengen van consumenten en bedrijven die verantwoord willen consumeren en een bijdrage willen leveren aan een groene wereld. Met haar Green Friday-actie wil ‘Trees for All’ Nederlanders bewust maken van de negatieve impact van de toenemende consumptie rondom Black Friday en een groen alternatief bieden. Onder de noemer ‘Kom shoppen in het bos’ word je uitgenodigd om een Green Friday Deal te ‘kopen’ via www.treesforall.nl. Het gaat hierbij om een donatie van bijvoorbeeld twee bomen voor tien euro. Deze worden door de stichting geplant in Nederland en in Oeganda.

Naast bomen planten kun je ook een stukje aarde cadeau geven. Via www.buyworld.org kun je vierkante meters Nederlandse natuur beschermen, al vanaf 0,99 euro per vierkante meter. En via www.landvanons.nl worden de cadeaumeters grond bestemd voor natuurrijke landbouw. Kringloopcentrum Het Goed (ook in Boxtel) reageert op Green Friday met een antwoord op de koopgekte van Black Friday. Vrijdag 27 november zullen CO2-besparingscheques worden uitgereikt aan vertegenwoordigers van verschillende gemeenten. Het Goed wijst hiermee op de lokale CO2-besparing en wil ook benadrukken dat dit dankzij haar klanten en partners wordt gerealiseerd. Door met elkaar artikelen een tweede leven te geven, wordt samen een bijdrage geleverd aan een duurzame en leefbare wereld. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Green Friday wordt inmiddels door alle kringloopwinkels van de Branche Kringloop Nederland (BKN) omarmd en daarmee staat Green Friday definitief op de kalender.

        JAN JUFFERMANS

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Bart en Kirsten Looymans ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 22 minuten geleden
Logo
Han Swinkels, voorzitter van de hockeyclub en lid Merijn Simons ondersteunen de actie van harte.
Hockeyclub MEP betrekt kinderen uit arme gezinnen bij sport Sport 1 uur geleden
Logo
Een scene uit het driedelige theaterstuk In voor- en tegenspoed dat Boxtheater de afgelopen weken uitvoerde: ambtenaar van de burgerlijke stand (Lizzy Nonnemaker) vliegt bruidegom Michel (Frenk Breuer) naar de keel terwijl bruid Carlijn (Suzanne Wouters) probeert in te grijpen.
Vermakelijk ongemak tijdens Boxtheater Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Irene klopt fysiek spelend Gassel op het nippertje Sport 3 uur geleden
De première van de film Bloedverwanten was een succes. De cast en crew werden na afloop overladen met complimenten. Geheel rechts regisseur Maarten Melis.
Cast en crew Bloedverwanten overstelpt met complimenten Cultuur 18 uur geleden
Koningsdag in Gemonde. Een feest voor jong en oud(er). De jeugd komt 's ochtends aan bod, daarna zijn de voetbalvelden het domein van deelnemers aan het zes-tegen-zestoernooi van Irene. Op vrijdag 26 april vieren jongeren feest met DJ's uit eigen dorp.
Gemondenaren vieren koningsdag op voetbalveld Verenigingen 20 uur geleden
Logo
What's Up Rosemary en Emmanuel.
What's Up, Rosemary & Emmanuel? Jeugd 23 uur geleden
Afbeelding
Beginnerscursus bridge bij club in Gemonde Verenigingen gisteren