Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

Boxtelaar maakt beste afstudeerwerk

Algemeen Boxtel Oost (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Als jongste van vier broers met een vader met een technisch beroep, wist Teun van de Sande (25) uit Boxtel al jong dat hij diezelfde kant op wilde. Hij ging dan ook naar de Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e) om daar de opleiding Werktuigbouwkunde te volgen. Met succes. Niet alleen studeerde Teun onlangs af, hij won vorige week ook de prestigieuze Wim van der Hoek Award 2020.

Teun is opgetogen over de prijs die hij vorige week in ontvangst nam. De titel wordt gegeven aan het beste afstudeerwerk op het gebied van werktuigbouwkundig construeren. ,,Ik wist niet of ik een grote kans maakte, want ook de andere projecten waren goed. Maar de winst voelt als een grote waardering voor mijn harde werk van de afgelopen acht maanden.”

Een aantal weken geleden kreeg de Boxtelaar een berichtje met de mededeling dat zijn project, samen met zeven andere afstudeerwerken, was genomineerd voor de Wim van der Hoek Award. ,,Mijn professor van de TU/e heeft mij zonder dat ik het wist aangedragen. Hij dacht dat ik kans maakte op de winst.”

Teuns project is dan ook innovatief. Hij maakte in opdracht van zijn werkgever Prodrive Technologies een uitschuifbaar camerasysteem, dat wordt gebruikt voor biomedisch onderzoek: ,,Het systeem wordt bijvoorbeeld ingezet bij virusonderzoek. Ook het coronavirus kan ermee worden onderzocht en dus is mijn afstudeerwerk zeer actueel.”

PRECISIETECHNOLOGIE

Toen Teun aan de TU/e begon, startte hij bij zijn huidige werkgever en specialiseerde zich in het vakgebied precisietechnologie. ,,En dat heeft me uiteindelijk deze award opgeleverd.” Maar de interesse voor techniek werd veel eerder geboren. Teun: ,,Als kleine jongen speelde ik al graag met technisch Lego en sleutelde ik met mijn oudere broers aan brommers en auto’s. Ik heb altijd willen weten hoe iets is gemaakt en hoe het werkt.”

Nadat hij op het Jacob-Roelandslyceum de vwo-profilering Technasium met succes afrondde, was de stap naar de TU/e voor Teun logisch. En zeer succesvol, want de Wim van der Hoek Award is een hooggewaardeerde prijs: ,,De vakjury vond het goed dat ik een compleet ontwerp opleverde waarin meerdere disciplines samenkwamen. Daarnaast stak ik de theorie van de vorig jaar overleden ingenieur en buitengewoon hoogleraar Wim van der Hoek in een nieuw jasje”, aldus de in Boxtel-Oost woonachtige mechanisch systeemarchitect.

BAANBREKEND

De bekendmaking van de winnaar én de uitreiking van de prijs vinden normaal gesproken plaats op de tweedaagse precisiebeurs in Eindhoven. ,,Vanwege het coronavirus was de uitreiking dit jaar online en te zien op een livestream. Hoe dat ging? Ik werd naar de studio gelokt en deed mijn verhaal voor de camera. De livestream werd door ongeveer 150 mensen bekeken.”

Teun heeft voldoende plannen voor de toekomst: ,,Ik voel niet de behoefte weg te gaan uit Boxtel, maar wil wél meer van dit soort gave projecten doen om nog meer nieuwe technologie te ontwikkelen. Momenteel werk ik nog aan mijn camerasysteem. De technische wereld heeft internationaal veel te bieden dus als ik de kans krijg, pak ik die misschien wel om internationaal iets baanbrekends neer te zetten.”

OP DE FOTO: Teun van de Sande (25) uit Boxtel won de prestigieuze Wim van der Hoek Award voor zijn uitschuifbaar camerasysteem. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Zicht op de westgevel van het Wereldhuis. Bouwbedrijf Hendriks uit Oss werkt met een mobiele steiger die over de breedte van een hele verdieping omhoog kan worden gehesen.
'We vonden stukjes voegwerk en beton langs gevels Wereldhuis' Bouwen en wonen 14 uur geleden
Logo
De Proeftuin van Lionsclub Belles Amies trok zondag honderden bezoekers naar de tuin van vakschool SintLucas.
Proeftuin trekt kleine duizend bezoekers Cultuur 15 uur geleden
Logo
Afbeelding
Opbrengst oud papier fors lager door lage prijzen Algemeen 16 uur geleden
RKSV Boxtel  - Audacia 2-1
RKSV Boxtel bedwingt op eigen veld koploper Audacia Sport 18 uur geleden
Uitsnede archieffoto Brabants Centrum.
Jonkies bezorgen Irene een punt tegen de koploper Sport 19 uur geleden
Ad Dekker is trots op zijn benoeming als ambassadeur van de taekwondosport en zijn opname in de Hall of Fame.
Ad Dekker opgenomen in Martial Arts Hall Of Fame Sport 19 uur geleden
Uitsnede archieffoto van eerdere wedstrijd tussen MEP en Etten-Leur.
Hockeymannen MEP kunnen de titel ruiken Sport 20 uur geleden
De Dino van Boxtel doet mee aan Alpe d'Huzes! Zogenaamd dan. Een groepje vrijwilligers houdt een ludieke inzamelingsactie voor het goede doel met de Styracosaurus die op rotonde La Salle staat.
What's Up, Dino van Boxtel? Cultuur 20 uur geleden