Facebook verwijdert kiekje pietenpop

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Ondernemen & Werken (c) Nieuws (c)

Facebook gaf afgelopen zomer aan geposte foto’s van Zwarte Piet te verwijderen en zelfs accounts met dergelijke kiekjes te blokkeren. Dat merkte de Boxtelse ondernemer Natasja Willems onlangs, al had de actie van Facebook geen grote gevolgen.

Willems verkocht een pietenpop voor het goede doel, de Sinterklaasactie waarmee ze voor het tweede jaar op rij zorgt dat kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben, toch cadeautjes krijgen tijdens pakjesavond. Om de verkoop van die pop te stimuleren, had ze er een kiekje van op Facebook gezet.

Rond de vrolijke kindervriend woedt al een paar jaar een verhitte discussie met als uitkomst dat Piet niet meer zwart is en geen rode lippen meer heeft, maar steeds meer transformeert naar een goedlachse, snoep strooiende schoorsteenacrobaat met roetvegen. Zo eigentijds was de pietenpop van Willems nog niet en daar wrong precies de schoen.

Willems: ,,De foto van die pop stond al een poosje op Facebook, toen hij verwijderd werd. Mijn account ging 24 uur op slot. De pagina was wel zichtbaar, maar ik kon tijdelijk niets posten.”

Grote gevolgen hadden de tijdelijke blokkade en het verwijderen van de foto niet. Willems: ,,De pop was al uitverkocht.” De Sinterklaasactie loopt geweldig, laat de ondernemer nog weten. ,,We hebben weer ontzettend veel speelgoed gekregen voor kinderen van minima.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Bert van Houten was een van de 30.000 militairen die in de jaren zestig naar Nieuw-Guinea werden gestuurd. In april houdt hij een reünie voor zijn mede-veteranen.
Oud-strijders halen in Gemonde herinneringen op Algemeen 53 minuten geleden
Logo
Bovenaanzicht van het verbouwingsplan van de Feestwinkel.
'Eerst vergunning, dan pas verbouwen' Algemeen 2 uur geleden
De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 3 uur geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 5 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 5 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 6 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 9 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 10 uur geleden