Stoere welpen houden best van een stevig robbertje touwtrekken. (Foto: Scouting Boxtel).
Stoere welpen houden best van een stevig robbertje touwtrekken. (Foto: Scouting Boxtel). Foto: Scouting Boxtel

Door de rimboe klinkt een vrolijk geluid

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Op de Veluwe zag dit jaar het eerste nestje wolvenwelpen het levenslicht, voor het eerst sinds mensenheugenis. Bij Scouting Nederland zijn deze echter nooit weggeweest. De speltak bestaat namelijk honderd jaar en de Boxtelse afdeling viert dat met alle kinderen.

In 1910 werd de eerste scoutinggroep in Nederland opgericht, die was alleen toegankelijk voor jongens vanaf elf jaar. Toen in Groot-Brittannië tevens jongere kinderen lid mochten worden, volgden in Nederland ook snel de eerste welpen. Sinds 1920 vormen de ‘wolfjes’ een officiële afdeling binnen Scouting Nederland. Van origine waren welpen jongens tussen de zeven en elf jaar. Daar kwam in de loop der tijd verandering in, de speltak is nu gemengd. Het avontuurlijke en veelzijdige karakter is gebleven.

Scoutinggroepen in het hele land staan stil bij het honderdjarig jubileum van de welpen. De overkoepelende organisatie heeft een feestdoos samengesteld voor iedere vereniging en een tijdelijk insigne ontworpen, dat alleen dit jaar te behalen is. Om het in de wacht te slepen, moeten de jonge leden diverse opdrachten uitvoeren en deelnemen aan activiteiten als Junglebook of Records en Junglesafari.

RUDYARD KIPLING

Het oerwoudthema is geen toeval. Het spel van de welpen is gebaseerd op de beroemde roman Junglebook van Rudyard Kipling. Figuren als de wolven Akela en Raksja, beer Baloe en zwarte panter Bagheera spelen een rol in de bijeenkomsten. Zelfs het welpenlied begint met de regel: ‘Door de rimboe, door de rimboe klinkt een vrolijk geluid. ‘t Zijn de welpen van de horde en die trekken eropuit.’

Junglebook of Records, de naam zegt het al, betekent records verbreken. Elke maand komen verschillende leuke, gekke en spannende uitdagingen online. De welpen van Scouting Boxtel deden onder meer mee aan ‘In de knoop!’. Binnen een minuut moesten ze zoveel mogelijk achtknopen in een stuk touw leggen. Ook gingen ze aan de slag om binnen dezelfde tijd zoveel mogelijk vriendschapsknopen in hun groepsdassen te krijgen.

Een welpengroep van Scouting Boxtel ging het bos in, op junglesafari. Stijn en Robin (allebei 10 jaar) gingen met hun vriendjes op zoek naar kaartjes. Daarmee werd een nieuwe slaapplek voor brulkikker Dahinda gevonden. De uitkomst ging als filmpje naar Scouting Nederland. Brulkikker Dahinda is nieuw in de jungle, het dier is speciaal vanwege het jubileum toegevoegd aan de verzameling oerwoudbewoners die de welpen al kennen.

AVONTUREN

Speurtochten lopen, knopen, touwtrekken, knutselen, het is slechts een kleine greep uit het scala aan activiteiten waarmee de welpen zich bezighouden. Scouting schrijft veelzijdigheid met hoofdletters. De leden gaan bovendien een keer per jaar op kamp. Met een beetje geluk hoort daar een knetterend kampvuur bij, of een spannend nachtspel in een bos.

Wie ook zulke avonturen wil beleven en de lokroep van de jungle voelt, kan bij Scouting Boxtel terecht. Er is nog plaats voor jongens en meisjes van zeven tot en met elf jaar. Kinderen mogen eerst uitproberen of ze het echt leuk vinden. Aanmelden of meer informatie opvragen kan via e-mail: gratiskijken@scoutingboxtel.nl.

OP DE FOTO: Stoere welpen houden best van een robbertje touwtrekken. Het komt aan op kracht en samenwerking. Buiten in de natuur spelen is een van de pijlers van Scouting. (Foto: Scouting Boxtel).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 8 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 9 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 11 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 12 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 13 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 15 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30