Er mag ondanks corona weer ietsje meer in Boxtel

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Het aantal coronabesmettingen daalt weer gestaag, wat betekent dat ook steeds meer openbare gebouwen de deuren mogen openen. Zo kunnen bioscopen, dierentuinen en casino’s weer starten met hun activiteiten. Voor Boxtel betekent dat dat Museum Boxtel (MuBo) aan de Baroniestraat en Podium Boxtel aan de Burgakker weer open mogen.

Het mág volgens de wetgeving, maar dat betekent niet dat het ook gaat gebeuren. Want Podium Boxtel zou maximaal dertig mensen mogen ontvangen en het is niet haalbaar om voor dat aantal bezoekers de deuren te openen, stelt voorzitter Paul van Alphen. Dat is een té grote investering voor wat het theater ervoor terugkrijgt en daarom niet verantwoord.

MAATREGELENPAKKET

Toen het maatregelenpakket begin oktober van kracht werd - dat sinds vandaag weer opnieuw geldt - kreeg de locatie aan de Burgakker een ontheffing van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Het theater mocht toen maximaal 250 gasten ontvangen, mits zij anderhalve meter afstand konden houden. Vlak daarna moest Podium Boxtel tóch de deuren weer sluiten, omdat de maatregelen aangescherpt werden. ,,Maar we kregen die ontheffing officieel wél, dus daar hopen we nu weer op”, aldus Van Alphen. Het bestuur krijgt vanmiddag meer duidelijkheid over de beslissing van de Veiligheidsregio.

Ook MuBo mag weer aan de slag: het museum opent zaterdag voor het eerst opnieuw zijn deuren. Om toch zoveel mogelijk mensen de kans te geven de huidige expositie te bezichtigen, heeft de lokale tentoonstellingsruimte ervoor gekozen die te verlengen tot en met 1 februari. Tijdens Water & Vuur laten dertien kunstenaars een grote diversiteit aan werken zien in MuBo. Ook is er een kleine kunstmarkt bij de expositie, waar mensen voor een schappelijk prijsje klein werk van de exposanten kunnen kopen.

,,We gaan ervanuit dat we voorlopig open mogen blijven, dus we zijn ook al aan de slag gegaan met een programma voor later in het jaar”, legt museumvoorzitter Willem van Vossen uit. Zo zijn er tijdens de kerstvakantie twee workshops voor jeugd op de zaterdagen 22 en 29 december onder leiding van kunstenares Carola Mokveld. Later wordt hier meer informatie over bekend.

CIJFERS

Het gaat over het algemeen goed met het aantal besmettingen. Eind oktober werden landelijk zo’n 10.000 nieuwe besmettingen per dag gemeld: ondertussen is dat getal meer dan gehalveerd. Eergisteren werden 4.320 nieuwe coronapatiënten gemeld, gisteren waren dat er 4.628.

Dit beeld lijkt echter wel wat vertekend. Door een storing in het systeem van de GGD zijn niet alle meldingen correct doorgekomen: de gezondheidsorganisatie gaat uit van ongeveer duizend meldingen meer. Dat zou betekenen dat er een flinke stijging zou zijn na vier dagen van constante daling. In Boxtel zijn er gisteren elf besmettingen gemeld.

Toch lijken de aangescherpte maatregelen, de zogeheten ‘gedeeltelijke lockdown’, effect te hebben, zo meldt ook Jaap van Dissel van het RIVM. Door de sluiting van horeca en het verder inperken reisbewegingen is het aantal besmettingen flink teruggelopen. Ook wordt de zorg hierdoor met zo’n tien procent minder belast, meldde de viroloog gisteren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 3 minuten geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 1 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 1 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 2 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 4 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 6 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 19 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 21 uur geleden