...CHRISTIEN VAN SCHIJNDEL...
...CHRISTIEN VAN SCHIJNDEL... Foto: Rens van den Elsen

Esch ziet liever geen grote huizen

Algemeen Wonen & Leven (c) Esch (c) Woningbouw Nieuws (c)

De mogelijke komst van vier ruimte-voor-ruimtewoningen aan de Postelstraat blijft de gemoederen in Esch bezighouden. Een oproep van Christien van Schijndel, naast inwoonster tevens raadslid voor de Haarense fractie Samenwerking ‘95, om een zienswijze in te dienen tegen de plannen kon op veel bijval rekenen. Maar er is ook kritiek, want de oproep riekt volgens sommigen naar verkiezingsretoriek. ,,Dit is opkomen voor de belangen van Esch, niets meer en niets minder”, reageert Van Schijndel.

Dat er geen behoefte is aan grote woningen in Esch blijkt wel uit de vele reacties die de gemeente Haaren heeft ontvangen op de plannen om vier grote ruimte-voor-ruimtekavels vrij te geven aan de Postelstraat, vlak naast de Willibrordusschool. De inwoners vragen zich af waarom deze huizen er moeten komen en waarom er niet eerst naar andere locaties wordt gekeken. Andere Esschenaren, zeker de direct betrokkenen, zien hun vrije uitzicht op termijn verdwijnen. Zij kijken nu nog uit op weilanden die grenzen aan de Essche Stroom.

EIGEN INITIATIEF

Van Schijndel riep half oktober dorpsbewoners op om zienswijzen in te dienen op de bouwplannen aan de Postelstraat. Dat deed zij op eigen initiatief, maar omdat ze namens Samenwerking ‘95 in de Haarense gemeenteraad zit én op de kieslijst staat van de Boxtelse partij Combinatie95, kreeg haar oproep ook een politieke lading. Het zette Luc Bormans en Harriët van der Struijk, twee Esschenaren die bij Balans op de kieslijst staan, aan een ingezonden brief onder meer in deze krant. Daarin wijzen zij Van Schijndel erop dat haar partij in 2016 instemde met het bouwplan. Dat zij nu dus tegen de bouw is, is volgens de twee op z’n minst opmerkelijk, zeker met het oog op de verkiezingen.

De Essche snapt dat haar oproep anders overkomt, maar benadrukt: ,,Het is absoluut geen verkiezingsstunt geweest. Ik moest op korte termijn handelen, omdat anders de mogelijkheid om te reageren op de plannen zou vervallen. Dat het samenvalt met de verkiezingen is bijkomend.”

De ruimte-voor-ruimtewoningen zijn in 2016 weliswaar besproken, maar dat was binnen het toenmalige college van B en W en het ging om een principeverzoek, aldus Van Schijndel. Het college ging volgens haar akkoord omdat er geen zwaarwegende argumenten waren om tegen te zijn; bovendien past het plan binnen de bestaande regelgeving. ,,Het wordt voor ons als gemeenteraad pas concreet als er daadwerkelijk een plan ligt en dat was er de afgelopen jaren niet”, geeft het Essche raadslid aan.

GEEN INFORMATIE

Dat er begin oktober toch ineens een ontwerp-bestemmingsplan voor de vier woningen werd ingediend, bevreemdde Van Schijndel. Volgens haar is de gemeenteraad daar niet over ingelicht. ,,Er was geen informatie vooraf en bovendien waren de plannen ook digitaal nergens in te zien. Daarom besloot ik om de Esschenaren te mobiliseren om te reageren op het ingediende bestemmingsplan. Want als we op die plek iets anders willen, dan moeten we nu actie ondernemen”, aldus Van Schijndel.

De Essche hoopt dat de twee Balans-leden ook een zienswijze hebben ingediend. ,,Het lijkt mij het beste om als lokale kandidaten en mogelijke raadsleden samen op te trekken in de nieuwe gemeente en op te komen voor de belangen van ons dorp.”

p Deze weilanden aan de Postelstraat vallen buiten de bebouwde kom van Esch. En dus is hier ruimte-voor-ruimte mogelijk. (Foto: Albert Stolwijk).

DCIM\100MEDIA\DJI_0017.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0017.JPG
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 2 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 3 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 17 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 19 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 20 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 22 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 23 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 28 mrt, 08:00