Afbeelding

Wethouder is een maatje te klein voor Lange Linden

Algemeen Wonen & Leven (c) Selissenwal (c) Woningbouw Nieuws (c)

Het was een leerzame avond. De gemeenteraad sprak dinsdag 10 november over het bestemmingsplan Langen Linden en vragen vanuit de samenleving werden ook door verschillende politieke partijen aan de wethouder gesteld. Peter van de Wiel is na elf jaar wethouderschap vooral een behendig politicus, maar op zijn kernwaarden (duurzaam en leefbaar) geeft hij niet thuis.

De burgemeester prees de wethouder voor zijn ‘adequaat, bondig en helder’ antwoord. Echter, op vragen naar garanties dat bomen, gecompenseerd in de tuinen van particulieren (hoe verzin je het!) niet het slachtoffer worden van de willekeur van aardbewoners - die met een hekel aan blaadjesopruimen (losgezongen van de natuur) toch eigenlijk op de verkeerde planeet zitten - gaf hij helder ontwijkend antwoord, want die garantie is er niet. Ondanks alle schijnheiligheid, staat daarmee de toch al minimale compensatie grotendeels op losse schroeven. Een schande voor een zogenaamd groene gemeente.

Het betoog van de wethouder over versteende wijken en betrokken, bewuste burgers, kon niet verhullen dat zijn gewenste ‘mooie groene omgeving’ niet veel meer is dan een natte wensdroom van een wethouder die tegenover de machinaties van een machtige projectontwikkelaar toch een maatje te klein bleek en dan zijn verantwoordelijkheid maar afschuift op de burgers.

Gevraagd waarom er niet ruimhartiger gecompenseerd wordt, kwam de wethouder aanzetten met: moeilijke afwegingen en te ver in het proces. Hij, met zijn groene idealen, heeft tijd genoeg gehad, elf jaar verantwoordelijk! Conclusie: pure onwil of onbekwaamheid? Kiest u maar, er is na jaren praten (toegegeven: nog niet zo lang als over andere kwesties) geen bomenbeleidsplan. Visies en commitment?

We gaan met jonge aanplant langs de Bosscheweg het aanzicht verfraaien terwijl monumentale bomen een paar meter verderop tegen de vlakte gaan. Geloven ze het zelf? Tot vier keer toe had Van de Wiel het over de Poolseweg (in plaats van Poolsestraat), zoveel voor zijn dossierkennis en betrokkenheid.

De gemeenteraad nam gemakzuchtig genoegen met zijn uitvluchten (ze vragen niet door!) en in het vriendelijke afscheidsinterview in deze krant mocht de wethouder zijn bedenkelijke rol in de schaliegasaffaire nog eens goedpraten. Je kunt het draaien zoals je wilt, maar Boxtel gaat gebukt onder een stuitend gebrek aan bestuurlijke kwaliteit.

        ERIC SCHOONES

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Bovenaanzicht van het verbouwingsplan van de Feestwinkel.
'Eerst vergunning, dan pas verbouwen' Algemeen 1 uur geleden
De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 1 uur geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 3 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 3 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 4 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 7 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 8 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 22 uur geleden