Afbeelding
Foto: Peter de Koning

‘Kunde en kennis van ouderen benutten’

Algemeen Wonen & Leven (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Gezondheid, verbondenheid, wonen en (thuis)zorg. Dat zijn de vier uitgangspunten die de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel gebruikt om haar visie op het gemeentelijk seniorenbeleid in kaart te brengen. De afgelopen vier weken sprak Brabants Centrum met verschillende ouderen die te maken hadden met een van de vier genoemde gebieden. Toch was er ook een overkoepelend thema: de derde levensfase.

De periode vanaf het pensioen tot ongeveer tachtig jaar wordt de derde levensfase genoemd. Waar in de jaren vijftig de gemiddelde levensverwachting na pensionering nog veertien jaar was, is dat nu gestegen tot twintig jaar, waarvan een aanzienlijk deel in goede gezondheid.

Daarmee breekt voor velen een periode aan waarin ze actief en vitaal zijn en vrij zijn van verplichtingen zoals werken of kinderen opvoeden. Maar juist in deze levensfase is er volgens de Raad voor Volksgezondheid en en Samenleving bij veel mensen ook de behoefte om relevant te blijven voor maatschappij.

De werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel (SOWiB) ziet het werk dat zij verzet als goed voorbeeld. ,,In het begin, als je net gepensioneerd bent, heb je het nog zogeheten honeymoon-effect. Je gaat reizen of doet waar je zelf zin in hebt. Mijn man Jos zei na een tijdje echter: ‘Nu ben ik die eekhoorns wel zat’”, aldus Diny Stolvoort, een van de werkgroepleden.

VERVELEN

Na een leven hard werken lijkt het aanlokkelijk om op de bank neer te ploffen, maar volgens Stolvoort en haar collega Leo de Kort gaat dat na een tijdje vanzelf vervelen. ,,Je hebt als mens ook een maatschappelijke functie. De kennis en kunde die je in veertig of vijftig jaar werk hebt vergaard kun je prima inzetten voor de gemeenschap. Ieder op zijn of haar eigen niveau en interessegebied”, aldus De Kort.

Hij geeft nog een voorbeeld: ,,Bij het Hobbycentrum is iemand vier dagen in de week bezig om kleding te verstellen van KBO-leden die het financieel lastig hebben. Dat doet ze met veel liefde en plezier. En zo kan ik nog genoeg opnoemen van taken die wij als ouderen op kunnen pakken om een steentje bij te dragen.”

GOUDEN KANS

De werkgroepleden zijn zelf al jaren vrijwillig actief op verschillende gebieden, maar zetten zich vooral in voor het welzijn van de oudere generatie. SOWiB wil met de door haar opgestelde visie duidelijk maken dat de derde levensfase een gouden kans is voor de gemeente Boxtel.

Stolvoort: ,,Er wordt door politieke partijen nog te veel gekeken naar de zorg voor ouderen, maar het stereotype beeld van senioren achter de geraniums die verzorgd moeten worden of de oudjes met het ‘Zwitserlevengevoel’ is al lang achterhaald. De 65-plussers van tegenwoordig zijn actief en willen betrokken blijven en zich in sommige gevallen gratis inzetten, maak gebruik van de kracht van deze generatie.”

Actief blijven heeft volgens Stolvoort en consorten ook genoeg voordelen voor de senioren zelf. ,,Je blijft niet alleen fysiek vitaler, maar ook mentaal. Daardoor kun je langer zelfstandig blijven wonen. Maar je doet ook veel nieuwe contacten op als je je inzet bij verenigingen en organisaties, zeker omdat het verliezen van vrienden en bekenden inherent is aan deze fase. Het gaat op termijn dus ook eenzaamheid tegen”, geeft ze aan.

NU GEBEUREN

De Kort en Stolvoort hopen dat de visie die SOWiB heeft opgesteld door het nieuw te vormen college en de gemeenteraad wordt omarmd en opgepakt. Wachten op wat er besloten wordt in de kerntakendiscussie die dit voorjaar op de agenda staat, heeft volgens de werkgroep geen zin. Stolvoort: ,,Dan ben je zo weer jaren verder. Het moet nu gebeuren, anders zijn we te laat en lopen we achter de feiten aan.” De Kort valt haar bij: ,,Maar we moeten het wel samen oppakken, alleen dan gaan we het redden. Wij helpen daar graag bij.”

OP DE FOTO: In de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel zijn verschillende partijen betrokken. Van links naar rechts: Leo de Kort (Hobbycentrum), Jo de Wilt (KBO Boxtel), Diny Stolvoort (WoonWijs, stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid en Dementievriendelijk Boxtel), Ad van den Brand (Ouderen in Regie, de Coöperatie en ZorgSamenBuurt Oost) en Jac Nouwens (Kinderboerderij). De werkgroep hoopt goed te kunnen samenwerken met het nieuw te vormen college van B en W. (Foto: Peter de Koning).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: rens.vandenelsen@brabantscentrum.nl

Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 11 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 15 uur geleden
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 17 uur geleden
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 17 uur geleden
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 18 uur geleden
Opgravingen op Hoogkeiteren Esch, 1960. Archeologische werkzaamheden op het terrein van de familie Van der Meijden, thans Haarenseweg 30.
Romeinen in Esch: lezing en wandeling MuBo 10 jaar 18 uur geleden
Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 16 apr, 17:15
Logo
De Essche Stroom bij Esch. Het laatste deel van de rivier wordt aangepakt in fases. Zo wordt de stuw ter hoogte van de Kollenberg verplaatst naar een stuk stroomopwaarts.
Esch even zonder ommetje via stuw Natuur & milieu 16 apr, 14:59