Lijsttrekker Mariëlle van Alphen met haar gezin en ouders tijdens de verkiezingsavond die live te zien was op Omroep Dommelland. (Foto: Peter de Koning).
Lijsttrekker Mariëlle van Alphen met haar gezin en ouders tijdens de verkiezingsavond die live te zien was op Omroep Dommelland. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Balans grote winnaar, zetelverdeling niet bekend

Algemeen

Balans heeft een verpletterende zege binnengehaald: 27,5 procent van de kiezers stemden op de partij. SP Boxtel is de grote verliezer: de socialisten behaalden bijna de helft van de stemmen minder ten opzichte van 2018. 

Combinatie95 behaalt ook een knappe prestatie: de partij behaalde honderd stemmen meer dan tijdens de vorige verkiezingen in 2018, toen de opkomst circa 10 procent hoger was. In Esch, waar de opkomst ruim 70 procent was, wist de partij het gros van de kiezers te overtuigen. Daar haalde de in Liempde geboren partij 681 van de 1285 stemmen binnen. Gevolgd door Balans met 427 stemmen. 

Opvallend is ook de prestatie van PvdA-GroenLinks. Waar de huidige oppositiepartij destijds na de VVD het minste aantal stemmen aan zich bond, daar is de politieke club nu op een vierde plek geëindigd, nagenoeg gelijk met het CDA, die derde zijn geworden. 

Uitslagen op een rij; 

Balans: 3408

Combinatie95: 2719

CDA: 1294

PvdA-GroenLinks: 1285

VVD: 1013

SP: 1005

D66: 992

INbox: 683

Liveblog: Balans en Combinatie95 in nek-aan-nekrace

23.23 uur: De kiezers in Liempde zijn meer verdeeld. Het dorp is van oudsher een Combinatie95 bolwerk, maar de uitslag van het eerste stembureau (Kloosterhof) laat zien dat de stemmen over verschillende partijen uitwaaieren. Vooral Balans profiteert hiervan. Die partij heeft 117 stemmen meer dan in 2018. 

Over het algemeen lijkt SP het meest onder de nivellering te leiden. De partij van lijsttrekker Eric van den Broek levert flink wat stemmen in bij de bureaus waar twee jaar geleden nog hoog werd gescoord. Ook INbox hoopt ook nog veel stemmen te krijgen om het niveau van 2018 te bereiken.  

Na het optellen van 6 van de 16 stembureaus gaan Balans en Combinatie95 nek-aan-nek, 866 om 860.

De tussenstand op een rij:

Stemmen per partij:

Balans: 866

Combinatie95: 860

CDA: 497

D66: 409

PvdA-GroenLinks: 346

SP: 332

VVD: 259

INbox: 195

,,De avond is nog jong, maar voor nu zijn we hartstikke blij”

22:35 uur: Lijsttrekker Mirjam Bemelmans (PvdA-GroenLinks) zit met al haar partijgenoten in een grote digitale Zoom-meeting. De partij staat nu verrassend derde, op slechts zes stemmen afstand van SP. ,,Ik had er wel echt een goed gevoel over, maar durfde er niks over te zeggen. Het is pas het begin van de avond, maar voor nu ben ik hartstikke blij.”

,,We hopen op drie zetels, dan springen we met z’n allen een gat in de lucht. Maar met twee zijn we ook al heel erg tevreden.”

Bemelmans laat weten dat de partij met elkaar digitaal in spanning afwacht: ,,Onze gesprekken gaan van enorme flauwekul, tot aan serieuze discussies over wonen. Het is een hele gezellige bijeenkomst; het voelt een beetje als oudejaarsavond.”


Balans aan kop, PvdA-GroenLinks verrassend derde

22:13 uur: De eerste tussenstand is bekend. Balans gaat ruim aan kop, gevolgd door de SP. PvdA-GroenLinks staat vooralsnog verrassend derde. De stemmen van de locaties Station, een van de bureaus van De Wilgenbroek, de Dommelhal en Simeonshof zijn daarmee bekendgemaakt. 

De tussenstand in cijfers op een rij:

Aantal getelde stemmen tot dusver: 1457

Stemmen per partij:

Balans: 343

SP: 203

PvdA-GroenLinks: 197

Combinatie95: 187

CDA: 164

VVD: 137

D66: 114

INbox: 112

Stembureaus gesloten! Opkomstpercentage 44 procent

21.03 uur: Het is 21.00 uur geweest en dat betekent dat de stembureaus zijn gesloten. Het opkomstpercentage is voorlopig vastgesteld op 44 procent van de inwoners. Dat laat burgemeester Ronald van Meygaarden weten in een live-toespraak.

Inwoners van de gemeente Boxtel moeten nu 5,5 jaar wachten voordat ze weer hun lokale volksvertegenwoordiging mogen kiezen. Vanaf nu begint het tellen van de stembiljetten. Elk uur geeft burgemeester een update. Die is te volgen op https://kijkopdestream.nl/boxtel.. Ook interessant is de verkiezingsshow die Omroep Dommeland uitzendt. Presentatrice Joleen van Rooij zit vanaf nu live met journalist Ton Rooms aan tafel om te praten over de verkiezingen. Ook schakelen zij regelmatig over naar de raadzaal om met burgemeester Van Meijgaarden contact te leggen. De lokale omroep onder meer te kijken via de livestream op de website van Omroep Dommelland. Ook kunnen kijkers inschakelen op de volgende kanalen: Ziggo (47), KPN/Telfort (1465), XS4ALL (1465), T-Mobile (849) of Glasvezelnet Solcon (811).

Krijgen kerkdorpen het voor ‘t zeggen in de Boxtelse raad?

20:38 uur: Krijgen de kerkdorpen Esch, Liempde en Lennisheuvel het voor ‘t zeggen in de Boxtelse raad? Deze vraag stelde redacteur Pål Jansen in het Brabants Centrum van  8 oktober al hardop. Vooralsnog lijkt hier een kern van waarheid in te zitten. Aan het begin van de avond waren er met name al veel stemgerechtigde Esschenaren naar de stembus geweest: 45 procent om 17.00 uur meldde een woordvoerster van de gemeente Boxtel desgevraagd. In Liempde en Lennisheuvel ging het om dat tijdstip om respectievelijk 33 en 27 procent van de stemgerechtigden. Een uur daarvoor was het gemiddelde van de gehele gemeente Boxtel en Esch gezamenlijk 27 procent.  

‘Ontzettend veel volmachten in Boxtel’

15:43 uur: De stembureaus in de gemeente Boxtel krijgen ontzettend veel volmachten binnen. ,,Op sommige plekken momenteel al twee keer zoveel als tijdens de vorige verkiezingen. In gemeenschapshuis De Rots werden er zo al 150 exemplaren geteld”, aldus gemeentelijk woordvoerder Linda van der Steen. Zij denkt dat het vooral veel ‘partnerstemmen’ zijn. Hoogstwaarschijnlijk heeft ook het heersende coronavirus hier invloed op.

Van der Steen maakt samen met onder meer burgemeester Ronald van Meygaarden een rondje langs de stembureaus om appelflappen rond te brengen. ,,Het gaat ontzettend goed, de vrijwilligers zeggen dat iedereen heel vriendelijk is. Ook het opvolgen van de maatregelen wordt overal opgepakt.” Een stevige woordenwisseling over die maatregelen in het Liempdse stembureau Pius X heeft ze via de pers vernomen. Maar het lijkt tot dusverre het enige incident, aldus Van der Steen. ,,Het is ook niet verplicht, maar we verzoeken het wel overal. Het kan natuurlijk zijn dat iemand zijn of haar mondkapje is vergeten. Dus we hebben ons daarop voorbereid.” Overal liggen de mondkapjes dan ook, net als desinfectiemiddelen voor de kiezers.

Landelijke politici op de bres voor Boxtelse partijen

15:08 uur: Verschillende prominente politici hebben afgelopen week video’s ingezonden voor hun lokale afdelingen. De veelbesproken ‘corona-minister’ Hugo de Jonge en zijn partijgenoot en Tweedekamerlid Pieter Omtzigt (beiden CDA) namen video’s op. Maar ook Klaas Dijkhoff (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks) minister Sigrid Kaag (D66) pleitten voor een stem op ‘hun’ lokale partij. Lillian Marijnissen (SP) kwam 6 november persoonlijk naar Boxtel. Meer in Brabants Centrum van morgen, donderdag 19 november.

Gemopper om corona-maatregelen in Liempds stembureau

14.35: Op het stembureau in Pius X in Liempde was er vanochtend gemopper bij een van de kiezers om het dragen van een mondkapje en desinfecteren van de handen. Dit is niet verplicht, maar toch ging een vrijwilliger van het stembureau met de persoon het gesprek aan om diegene dringend te verzoeken een mondkapje te dragen en diens handen te laten desinfecteren. De persoon weigerde, uiteindelijk hebben de vrijwilligers de kiezer z’n gang laten gaan om te stemmen. Rond 11.00 uur waren er 170 stemmen geteld op de Liempdse locatie. In dat dorp kan er ook nog worden gestemd bij dienstencentrum De Kloosterhof.

Disclaimer: in een eerdere versie van bovenstaande passage, stond dat er sprake was dat de kiezer in gesprek ging met aanwezige boa’s. Dit was een vergissing: de vrijwilligers van het stembureau gingen dus het gesprek aan met de kiezer die de maatregelen niet wenste op te volgen. Boa’s arriveerden op een later moment pas; aan hen is het voorval voorgelegd.

Esschenaren massaal naar de stembus

14.15 uur: Esschenaren komen vooralsnog in grotere getalen opdagen dan de inwoners in de rest van de gemeente Boxtel. Om 12.00 uur hadden al vijfhonderd inwoners hun keuze uitgebracht in het Essche stemlokaal in dorpshuis De Es. Dat is naar schatting zo’n 30 procent van de stemgerechtigden in de ‘glimlach van Brabant’, ervan uitgaande dat alle Esschenaren in hun eigen dorp hebben gestemd.

Opkomst Boxtel kan nog boost gebruiken

13.25 uur: De gemeente Boxtel brengt via haar Facebookpagina naar buiten dat 13,59 procent van de kiezers in de gemeente hebben gestemd. 

Afbeelding
Al sinds de herindeling met Boxtel is er minstens één wethouder uit Liempde vertegenwoordigd in de Boxtelse raad. In hoeverre zal de politieke invloed uit het dorp en de kernen Esch en Lennisheuvel toenamen na de verkiezingen van vandaag?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Aardrijkskundeleraar Roel Smelt in gesprek met Ina van der Wekken, oud-docent klassieke talen.
JRL rolt groene loper uit voor reünie bij 75e verjaardag Algemeen 27 minuten geleden
Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 15 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 19 uur geleden
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 21 uur geleden
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 21 uur geleden
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 22 uur geleden
Opgravingen op Hoogkeiteren Esch, 1960. Archeologische werkzaamheden op het terrein van de familie Van der Meijden, thans Haarenseweg 30.
Romeinen in Esch: lezing en wandeling MuBo 10 jaar 22 uur geleden
Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 16 apr, 17:15