De aanbouw van Villa Phaf aan het Magdelena's pad mag worden gesloopt. Dit kan een tweerichtingsweg faciliteren en het achterliggende parkeerterrein toegankelijker maken.
De aanbouw van Villa Phaf aan het Magdelena's pad mag worden gesloopt. Dit kan een tweerichtingsweg faciliteren en het achterliggende parkeerterrein toegankelijker maken. Foto: Henk van Weert

Extra inrit parkeerterrein gemeentehuis mede afhankelijk van koper

Algemeen

Het parkeerterrein achter het gemeentehuis tussen de Rechterstraat en de Dr. Van Helvoortstraat kan wellicht een extra inrit krijgen. Die mogelijkheid ontstaat als de koper van Villa Phaf de niet-monumentale aanbouw sloopt. Als dat deel blijft staan, is tweerichtingsverkeer nog steeds mogelijk, maar dan moet er een voorrangsregeling komen. 

Dit laat het college van B en W weten na vragen van coalitiepartij D66. Villa Phaf komt binnenkort officieel in de verkoop. Het pand van de gemeente Boxtel wordt al enkele jaren niet gebruikt. Een nieuwe eigenaar vinden, spekt de gemeentekas en scheelt in onderhoudskosten. 

D66 vroeg onder meer naar de overweging om het pand uit 1911, dat op de hoek van de Rechterstraat met de Dr. Van Helvoortstraat ligt, al dan niet te slopen. Daar is nooit sprake van geweest, stellen B en W. Wel is nagedacht om de aanbouw van Villa Phaf af te breken. Voor de gemeente is dat weliswaar niet interessant vanwege de kosten en noodzakelijke onderzoeken die daarmee gepaard gaan. Maar omdat het gebouw wordt verkocht, zou de koper het niet-monumentale deel nog wel kunnen afbreken, aldus het gemeentebestuur. 

Eerder gaf het college ook al aan dat er een toegang kan komen naar het parkeerterrein achter de villa. Momenteel ligt daar weliswaar een weg (het Magdelena's Pad), maar kunnen voertuigen die alleen gebruiken om de parkeerplaats te verlaten. Nu kunnen auto's louter via de Rechterstraat het terrein bereiken.

TE KOOP

Overigens: kopers die een grotere kans willen maken op de aanschaf van Villa Phaf, kunnen het beste rekening houden met de toekomstige ontwikkeling van de Rechterstraat. Als zij bij de eigenaar - gemeente Boxtel dus - aankloppen, moeten ze een plan indienen waarin staat wat ze met het pand willen doen. De gemeente op haar beurt moet nog onderzoeken wat de verkoop voor invloed heeft op het aantal parkeerplaatsen aan Magdelena's Pad.

Als het plan van de toekomstige koper aansluit bij de gemeentelijke visie Boxtel Binnen de Bruggen (waar de plannen van de Rechterstraat onder vallen), dan telt dit mee in het gunningsproces. Dit laat het college van B en W weten na schriftelijke vragen van coalitiepartij D66. Bovendien gelden er monumentale voorwaarden waar een eventuele koper ook rekening mee moet houden. 

Landschapsarchitectenbureau MTD, dat het plan voor de Rechterstraat heeft ontworpen, pleit voor een openbare of commerciële functie van de begane grond van de villa. Dit zou een succesfactor voor de nieuwe Rechterstraat worden. Eerder onderzocht Boxtel de mogelijkheid om er appartementen van te maken, maar vanwege de gewenste openbare of commerciële functie, vindt het college van B en W die haalbaarheidsstudie niet meer relevant. Bovendien vond dit onderzoek 'in een andere economische tijd plaats'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 1 uur geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 2 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 19 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 21 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 apr, 09:00
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 19 apr, 08:00
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 19 apr, 07:00
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29