Omgerekend naar inwonertal is Boxtel op de gemeente Oss na het duurste uit bij de inkoop van jeugdzorg. De overige gemeenten betalen gemiddeld rond de tweehonderd euro per inwoner. (Bron: gemeente Boxtel).
Omgerekend naar inwonertal is Boxtel op de gemeente Oss na het duurste uit bij de inkoop van jeugdzorg. De overige gemeenten betalen gemiddeld rond de tweehonderd euro per inwoner. (Bron: gemeente Boxtel).

Boxtel is na Oss duurste jeugdzorggemeente

Algemeen

De jeugdzorg in de regio Noordoost-Brabant pakt naar inwonertal het duurste uit in de gemeente Oss, maar Boxtel staat op een stevige tweede plek. Omgerekend naar een bedrag per inwoner tikt Boxtel jaarlijks 343,17 euro per persoon af voor deze zorgvorm. In Oss ligt dit bedrag op 416,55 euro. Daarmee laten ze de overige gemeenten ver achter zich.

Oss en Boxtel kopen samen met dertien andere in de regio gezamenlijk de jeugdzorg in. De inkooporganisatie die daarvoor is opgetuigd, verdeelt de kosten naar rato. Dus de gemeente die meer zorg afneemt, krijgt een hogere rekening dan degenen die minder afnemen.

Waar Boxtel flinke grepen uit de kas moet doen om de jeugdzorg te kunnen betalen (10,5 miljoen euro in 2021), daar zijn andere gemeenten veel minder geld kwijt. Zo betalen Boekel en Sint-Anthonis omgerekend zo'n 150 euro per inwoner.

Gemeenten van vergelijkbare grootte zoals Sint-Michielsgestel en Boxmeer leggen respectievelijk 178 en 206 euro per persoon in. Met uitzondering van Boxtel en Oss is iedere deelnemer aan het regionale samenwerkingsverband gemiddeld 201 euro per burger kwijt.

MEER JONGEREN

Hoewel uit cijfers van het CBS blijkt dat Boxtelse jongeren niet meer gebruik maken van jeugdzorg dan die uit de overige gemeenten, is deze gemeente dus wel duurder uit. Dat komt volgens een woordvoerder onder meer door de aanwezigheid van een jeugdzorginstelling als De La Salle binnen de grenzen. Hiervoor krijgt Boxtel ook meer inkomsten vanuit Den Haag.

Maar veel jongeren die van de instelling gebruik maken, komen uit andere plaatsen. Deels moet Boxtel echter opdraaien voor de zorgkosten en dat zorgt voor een vertekend beeld van de cijfers. Maar volgens de woordvoerder dragen ook demografische verschillen en een andere sociale infrastructuur hier aan bij.

WOONPLAATSBEGINSEL

Het woonplaatsbeginsel moet de kosten rechttrekken. Hierbij wordt gekeken naar waar een jongere vandaan komt in plaats van waar hij gebruik maakt van jeugdzorg. Dus als iemand uit Sint-Michielsgestel in de Boxtelse jeugdzorginstelling verblijft, betaalt die eerste gemeente in plaats van Boxtel. Met de invoering van dit systeem, moeten de uitgaven voor jeugdzorg een stuk lager uitvallen. ,,Maar tegelijkertijd ontvangen we dan ook minder inkomsten van het Rijk", aldus de woordvoerder.

UITSTEL

Voorlopig blijven de kosten voor jeugdzorg voor Boxtel hoog, want uit Den Haag kwam voor de zomer het bericht dat de invoering van het woonplaatsbeginsel is uitgesteld naar 2022. Daarnaast wordt op 1 januari 2021 ook Esch heringedeeld bij Boxtel omdat de gemeente Haaren die datum ophoudt te bestaan.

Tekst: Pål Jansen & Rens van den Elsen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: jan.hermens@brabantscentrum.nl

De bibliotheek aan de Burgakker.
Studeren zonder afleiding in absolute stilte Algemeen 1 uur geleden
Hoogstambrigade Het Groene Woud is sinds maart 2021 een stichting. In september van dat jaar vierden de leden dit feit.
Ecoloog vertelt over dieren in hoogstamgaarden Natuur & milieu 2 uur geleden
Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 5 uur geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 6 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 23 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar gisteren
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 apr, 09:00
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 19 apr, 08:00