In april vorig jaar spanden medewerkers van Pius Floris Boomverzorging uit Vught extra staalkabels tussen de takken om de veiligheid van de zieke boom te verbeteren. De gemeente Boxtel heeft woensdag besloten dat de boom binnenkort wordt gekapt. (Foto: Peter de Koning).
In april vorig jaar spanden medewerkers van Pius Floris Boomverzorging uit Vught extra staalkabels tussen de takken om de veiligheid van de zieke boom te verbeteren. De gemeente Boxtel heeft woensdag besloten dat de boom binnenkort wordt gekapt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Monumentale kastanje verdwijnt tóch

Algemeen

Met 'pijn in het hart' heeft de gemeente Boxtel besloten dat de monumentale paardenkastanje nabij de Zwaanse Brug binnenkort wordt gekapt. Uit recent onderzoek van groenbedrijf Pius Floris blijkt dat de boom grotendeels verrot is en dat de veiligheid niet langer gewaarborgd kan worden. Burgemeester Mark Buijs belooft op dezelfde plek een nieuwe boom te laten plaatsen; Boxtel trekt hiervoor geld uit. Hierover wordt binnenkort meer duidelijk.

Eerder stond de kastanjeboom al op de nominatie om gekapt te worden, maar na een second opinion besloot het Boxtelse gemeentebestuur de kapvergunning te heroverwegen. ,,We hadden zo lang mogelijk willen genieten van de boom, maar uit het nieuwe onderzoek van Pius Floris blijkt dat de boom in de laatste levensfase verkeert", licht burgemeester Buijs toe. De gemeente heeft dinsdag enkele inwoners ingelicht die zich al lange tijd sterk maken voor de kastanjeboom. Onduidelijk is wanneer de boom daadwerkelijk wordt gerooid. ,,Maar dat zal niet lang meer duren", aldus Buijs. ,,We willen voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan als de boom binnenkort over meer bladeren beschikt en er kans is op lentestormen. Het is immers een van de drukste plekken in het centrum van Boxtel."

De burgemeester hoopt dat er zo snel mogelijk iets nieuws op de plek verrijst. Hierover voert de gemeente overleg met de eigenaar van restaurant De Rechter, op wiens terrein de kastanje staat. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 1 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 1 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 3 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 4 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 5 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 5 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 7 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 7 uur geleden