Op de bovenste van het opleidingscentrum aan de Tijvert komen dertien units voor alleenstaande vluchtelingen met een verblijfsstatus. (Foto: Peter de Koning).
Op de bovenste van het opleidingscentrum aan de Tijvert komen dertien units voor alleenstaande vluchtelingen met een verblijfsstatus. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel informeert buurt Tijvert over komst statushouders

Algemeen

De omwonenden van het voormalige opleidingscentrum BGA aan de Tijvert 2 in Boxtel kregen vrijdag 19 februari een brief van de gemeente in de bus. Daar is te lezen hoe de procedure verloopt om vanaf komende zomer in hun buurt dertien vluchtelingen met een verblijfsstatus te onder te brengen. In december werd al bekend dat hiervoor de leegstaande bovenste verdieping van het gebouw wordt benut.  

Buurtbewoners ontvingen een brief, waarin staat dat de vergunningaanvraag voor de verbouwing volgende week wordt ingediend. Ook bezocht een medewerker van de gemeente dezelfde dag de buurtbewoners. Wie thuis was, kreeg een korte toelichting gegeven en ook werden vragen beantwoord. In de brief die werd uitgereikt staan telefoonnummers en mailadressen voor het stellen van vragen over de vergunningenprocedure en huisvesting van statushouders voor een periode van tien jaar.

Als eigenaar van het pand aan de Tijvert geeft de gemeente Boxtel woonstichting Sint-Joseph opdracht de bovenverdieping te verbouwen. Hier was tot voor enkele jaren een hotelaccommodatie voor leerlingen van de Bouwopleiding Gespecialiseerde Aannemingsbedrijven. Van heinde en verre kwamen er jongeren om onder meer te leren metselen en hellende daken te maken. De begane grond en eerste etage is sinds dit schooljaar in gebruik bij het Summa College uit Eindhoven, dat er een opleiding voor herstel van autoschade heeft gevestigd. Het gebouw staat naast sportcentrum De Dommel en het Baanderherencollege. 

Er is een grote toename van vluchtelingen uit landen als Syrië en Eritrea. Opvang in Nederland vindt plaats in noodopvanglocaties en asielzoekerscentra. Na een aantal maanden krijgen vluchtelingen te horen of ze kunnen rekenen op een verblijfsstatus (met andere woorden of ze statushouder worden). Statushouders horen vervolgens in welke gemeente zij mogen verblijven.

In de voorgaande jaren boden gemeenten statushouders een huurwoning aan. Door de toegenomen aantallen statushouders is dat op dit moment niet meer mogelijk. Boxtel zoekt andere woonoplossingen en werkt daarbij samen met de plaatselijke corporatie. ,,We kijken samen of leegstaande panden voor bewoning in aanmerking komen. Ondertussen bouwen we de komende jaren in snel tempo extra sociale huurwoningen in onze gemeente. Het pand aan Tijvert 2 wordt de komende periode geschikt gemaakt. Er komen dertien woonunits", aldus een woordvoerster van wethouder Marusjka Lestrade.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 3 uur geleden
Logo
De Essche Stroom bij Esch. Het laatste deel van de rivier wordt aangepakt in fases. Zo wordt de stuw ter hoogte van de Kollenberg verplaatst naar een stuk stroomopwaarts.
Esch even zonder ommetje via stuw Natuur & milieu 6 uur geleden
Oranje Festival Boxtel opent vrijdag 26 april om 19.00 uur met internetsensatie Boer Harm.
Boer Harm stuwt kaartverkoop Oranje Festival Boxtel op Cultuur 8 uur geleden
Logo
Brunchconcert fanfare Sint-Lambertus Gemonde.
Sint-Lambertus Gemonde geeft smaakvol concert Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Kampioensrace voor Taverbo nog niet helemaal gelopen Sport 10 uur geleden
Roel van der Sloot dirigeert het On Stage Orkest.
Gildenbondsjeugd swingt met Angela's Project Cultuur 11 uur geleden
Door het verlies van zondag, dreigt degradatie voor de rugbyers van het Boxtelse/Oisterwijkse combinatieteam Ducks/Oysters.
Degradatie dreigt voor rugbyteam Ducks/Oysters Sport 11 uur geleden
Kay Karssemakers vliegt voorbij het publiek met op de achtergrond het fraaie landschap van Zuid-Tirol.
Karssemakers rijdt naar top 15 in Trentino Sport 11 uur geleden