Afbeelding

Burgemeester sluit drugspand Elisabeth Bas

Algemeen

Op last van burgemeester Marc Buijs is donderdag 21 januari een woning aan Elisabeth Bas gesloten voor een periode van drie maanden. In het huurhuis werd op 20 november 2015 een hennepkwekerij aangetroffen, met maar liefst 260 hennepplanten.

Het woonhuis is het eerste drugspand in 2016 dat door de burgemeester gesloten wordt. Met de sluiting benadrukt Buijs dat hennepkwekerijen en andere illegale drugsgerelateerde activiteiten niet worden getolereerd in de gemeente Boxtel.

Woonhuizen en panden die gebruikt worden voor de wietteelt vormen een gevaar voor omwonenden. Zij lopen risico op brand door kortsluiting en lekkage. Dat gebeurde vorig jaar in de Sint-Willibrordusstraat in de wijk Selissenwal. Bij het blussen van een zolderbrand werd een hennepkwekerij ontdekt. ,,Mensen die in hun rijtjeshuis wiet kweken, zijn kennelijk bereid niet alleen hun eigen leven in gevaar te brengen, maar ook dat van hun jonge kinderen en de buren. Dat moet stoppen", gaf Buijs in december al aan. 

Strengere aanpak

De sluiting van het pand, waar de hennepplantage werd gevonden, ligt in de lijn die Boxtel vorig jaar december uitzette. Toen gaf de burgemeester aan meer werk te gaan maken van de aanpak van drugscriminaliteit. Overtreders van de Opiumwet worden harder aangepakt en om dat te bewerkstelligen werkt de gemeente nauw samen met andere instanties, zoals de politie en woonstichting Sint-Joseph. ,,Het probleem is altijd groter dan we zien en we denken zelfs dat hetgeen we weten slechts het topje van de ijsberg is. Reden dus om als overheid aan het werk te gaan en de slagkracht te vergroten", verduidelijkte de burgervader vorig jaar. ,,En de maatregelen voor overtreders van de Opiumwet zullen stevig zijn. Wie in overtreding is, kan erop rekenen dat het onroerend goed waarvan gebruik gemaakt wordt op slot gaat. Heusden en Vught hebben daarin een voortrekkersrol gespeeld en ook in Boxtel gaan we drugspanden dus sneller sluiten."

Legalisatie

Vorige week ondertekende Buijs op initiatief van de D66-fractie, namens de gemeenteraad het landelijk manifest Joint Regulation. Boxtel is daarmee de zestigste gemeente die in Den Haag pleit voor gereguleerde legalisatie van softdrugs. Buijs stak niet onder stoelen of banken dat hij weigert illegale wietplantages te legaliseren. Wel onderschrijft hij de noodzaak om de handel in softdrugs te reguleren: ,,Want softdrugs worden 'aan de voorkant' legaal verkocht in coffeeshops, maar aan de achterkant illegaal ingekocht en dat zorgt voor problemen."

,,Door softdrugs te legaliseren en te reguleren kan meer capaciteit ingezet worden op het bestrijden van overlast en criminaliteit. Gemeenten, óók Boxtel, zijn momenteel de dupe van het inconsistente landelijke softdrugsbeleid waarbij verkoop wél en teelt níet wordt gedoogd", gaf raadslid Bart Louwers van D66 aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 1 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 3 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 5 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 6 uur geleden
Enthousiast begonnen zo'n beetje alle basisschoolleerlingen van Boxtel aan de Koningsspelen in sportpark Munsel. Daar waren na de gezamenlijke opening verschillende sporten en spellen.
Koningsspelen afgelast Jeugd 8 uur geleden
Logo
Aardrijkskundeleraar Roel Smelt in gesprek met Ina van der Wekken, oud-docent klassieke talen.
JRL rolt groene loper uit voor reünie bij 75e verjaardag Algemeen 11 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 17 apr, 16:03
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 17 apr, 12:00