Afbeelding

Achter de schermen bij Liempds carnaval

Algemeen

De veelbesproken Liempdse gastvrijheid: zaterdag kon Brabants Centrum dit aan den lijve ondervinden. Tijdens de feestelijke carnavalsmis in de Sint-Jansonthoofdingkerk werden we spontaan uitgenodigd om mee te doen met een traditie die tegelijkertijd met het herinvoeren van de kerkviering op carnavalszaterdag ontstond: na de kerkmis frikandellen eten in de Nieuwstraat. 

In de keuken leggen zoon Feike Boschma en zijn vrienden een bodem voor een dag feestvieren in Eindhoven. In de woonkamer geniet moeder Lucie van den Boom met loopgroep Ons Ploegske van een broodje frikandel. Volle bak dus. 

Corpsballen

De club jongens heeft zich voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgedost als corpsballen. Samen vormen ze het carnavalsdispuut Olijk Boxtels Studenten Koor (maar je zegt corps). ,,Het is opmerkelijk hoeveel mensen van je accepteren als je er zo uitziet", lachen de carnavalsfeuten. ,,Soms vragen mensen aan ons waarom we niet verkleed zijn. Dan denken ze dat we een echt corps van boven de rivieren zijn." Om de act te perfectioneren delen ze tijdens carnaval inschrijfformulieren uit. ,,Daarop vragen we hoeveel je vader verdient en hoe lang je doet over het drinken van een liter bier." 

Loopgroep

Ons Ploegske doet niet alleen mee aan de optocht. ,,Zodra er iets te doen is in Liempde, doen we als clubje mee. Op de Boeremèrt bakken we elk jaar struif." Al voor het vijfde jaar nemen ze deel aan de Liempdse leutstoet. Onder hoge uitzondering willen ze alvast verklappen wat ze als loopgroep gaan verbeelden tijdens de Liempdse optocht. ,,Als de familie Von Trapp zetten we de toon. Bij het liedje Edelweiss delen we zakdoekjes uit", vertelt Van den Boom. Elk jaar weet de leutgroep wel een prijs te winnen tijdens de carnavalsoptocht. ,,Daar gaan we van uit eten. Hoewel, als we niet winnen, dan gaan we ook", grinnikt Liesette van den Biggelaar. Ons Ploegske heeft pas één keer de eerste prijs weten te bemachtigen. ,,Wij zijn de Joop Zoetemelk van het Liempds carnaval, de eeuwige tweede", grapt Van den Boom. 

Noot van de redactie: vandaag vond de Liempdse carnavalsoptocht plaats en heeft Ons Ploegske de eerste plaats en de wisselbeker gepakt bij de loopgroepen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 11 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 11 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 13 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 14 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 15 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 15 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 17 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 17 uur geleden