Het voormalig klooster van de zusters Oblaten aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel biedt momenteel opvang aan minderjarige statushouders uit Eritrea. (Foto: Peter de Koning).
Het voormalig klooster van de zusters Oblaten aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel biedt momenteel opvang aan minderjarige statushouders uit Eritrea. (Foto: Peter de Koning).

1.200 asielzoekers in Meierij-gemeenten

Algemeen

Burgemeester Jan Pommer van de gemeente Sint-Michielsgestel heeft namens meerdere Meierij-gemeenten – waaronder ook Boxtel – het plan van aanpak bekend gemaakt voor de opvang van vluchtelingen. 'Eenheid in verscheidenheid' is het motto van het plan, dat vrijdagochtend is gelanceerd en voorziet in de opvang van welgeteld 1.158 asielzoekers.

De Meierij-gemeenten hebben een gezamenlijk plan gemaakt voor de opvang van asielzoekers. Alle Brabantse gemeenten hebben hiervoor een taakstelling gekregen. Dit plan is daar het antwoord van de Meierij op. Boxtel, Haaren, Heusden, 's-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught kunnen samen bijna twaalfhonderd vluchtelingen opvangen, zo meldde burgemeester Pommer vrijdagochtend. Die plekken kunnen in 2016 en in de loop van 2017 beschikbaar komen.

Pommer: ,,Alle Meierij-gemeenten hebben onderzocht welke plekken beschikbaar zijn voor opvang van asielzoekers. Daar hebben we ons sinds eind maart extra voor ingezet. We zijn al een heel eind. Nu willen we ook de laatste 160 plekken nog zien te realiseren. Daar hebben we ideeën over, maar die moeten we nog verder uitwerken."

AFWIJKEN

De provincie heeft in de taakstelling aan iedere gemeente een aantal asielzoekers en vergunninghouders gekoppeld. De Meierij-gemeenten hebben afgesproken om er samen voor te zorgen dat deze mensen een plek krijgen, zo stelt Pommer. Van het aantal dat de provincie aan een gemeente heeft toebedeeld, kan worden afgeweken. Uitgangspunt hierbij is wel dat de mate van opvang en woonruimte passend moet zijn in de omgeving.

Iedere gemeente betrekt haar inwoners op eigen wijze over de keuzes die de colleges aan hun gemeenteraad voorlegt. In het plan van de Meierij is ook gekeken naar de mogelijkheden om vergunninghouders te huisvesten. De verwachting is dat de gemeenten samen voldoende woonruimte kunnen bieden om aan die taakstelling te voldoen.

SNELLE INTEGRATIE

Een belangrijk onderdeel van het plan is integratie. De Meierij wil asielzoekers sneller laten integreren dan nu het geval is. Door in te zetten op werk, onderwijs en sociale contacten. De komende twee jaar gaan de gemeenten ook op dit gebied samenwerken. Vanuit de gedachte dat een regionale aanpak lokaal succes kan opleveren.

Alle provincies in Nederland hebben van het rijk een taakstelling ontvangen voor de opvang van asielzoekers. Commissaris van de koning Wim van de Donk heeft eerder al aangegeven dat het de Brabantse gemeenten met de huidige aanpak niet gaat lukken om dit te realiseren. Daarom wil hij dat iedere subregio met een plan van aanpak komt. Die vraag heeft hij 31 maart aan alle colleges gesteld. Het plan van aanpak is een antwoord op de vraag van Van de Donk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 5 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 7 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 8 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 11 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 14 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 15 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen 16 uur geleden
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00