RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
00:17:11    vrijdag, 21 september 2018
brabants centrum logo


agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
úúf

agendaAgenda

volledige agenda >>
Fri 13 May 2016 10:00

1.200 asielzoekers in Meierij-gemeenten

Lettergrootte: A- A+

1.200 asielzoekers in Meierij-gemeenten

Op de foto: Het voormalig klooster van de zusters Oblaten aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel biedt momenteel opvang aan minderjarige statushouders uit Eritrea. (Foto: Peter de Koning).

Burgemeester Jan Pommer van de gemeente Sint-Michielsgestel heeft namens meerdere Meierij-gemeenten – waaronder ook Boxtel – het plan van aanpak bekend gemaakt voor de opvang van vluchtelingen. 'Eenheid in verscheidenheid' is het motto van het plan, dat vrijdagochtend is gelanceerd en voorziet in de opvang van welgeteld 1.158 asielzoekers.

De Meierij-gemeenten hebben een gezamenlijk plan gemaakt voor de opvang van asielzoekers. Alle Brabantse gemeenten hebben hiervoor een taakstelling gekregen. Dit plan is daar het antwoord van de Meierij op. Boxtel, Haaren, Heusden, 's-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught kunnen samen bijna twaalfhonderd vluchtelingen opvangen, zo meldde burgemeester Pommer vrijdagochtend. Die plekken kunnen in 2016 en in de loop van 2017 beschikbaar komen.

Pommer: ,,Alle Meierij-gemeenten hebben onderzocht welke plekken beschikbaar zijn voor opvang van asielzoekers. Daar hebben we ons sinds eind maart extra voor ingezet. We zijn al een heel eind. Nu willen we ook de laatste 160 plekken nog zien te realiseren. Daar hebben we ideeën over, maar die moeten we nog verder uitwerken."

AFWIJKEN

De provincie heeft in de taakstelling aan iedere gemeente een aantal asielzoekers en vergunninghouders gekoppeld. De Meierij-gemeenten hebben afgesproken om er samen voor te zorgen dat deze mensen een plek krijgen, zo stelt Pommer. Van het aantal dat de provincie aan een gemeente heeft toebedeeld, kan worden afgeweken. Uitgangspunt hierbij is wel dat de mate van opvang en woonruimte passend moet zijn in de omgeving.

Iedere gemeente betrekt haar inwoners op eigen wijze over de keuzes die de colleges aan hun gemeenteraad voorlegt. In het plan van de Meierij is ook gekeken naar de mogelijkheden om vergunninghouders te huisvesten. De verwachting is dat de gemeenten samen voldoende woonruimte kunnen bieden om aan die taakstelling te voldoen.

SNELLE INTEGRATIE

Een belangrijk onderdeel van het plan is integratie. De Meierij wil asielzoekers sneller laten integreren dan nu het geval is. Door in te zetten op werk, onderwijs en sociale contacten. De komende twee jaar gaan de gemeenten ook op dit gebied samenwerken. Vanuit de gedachte dat een regionale aanpak lokaal succes kan opleveren.

Alle provincies in Nederland hebben van het rijk een taakstelling ontvangen voor de opvang van asielzoekers. Commissaris van de koning Wim van de Donk heeft eerder al aangegeven dat het de Brabantse gemeenten met de huidige aanpak niet gaat lukken om dit te realiseren. Daarom wil hij dat iedere subregio met een plan van aanpak komt. Die vraag heeft hij 31 maart aan alle colleges gesteld. Het plan van aanpak is een antwoord op de vraag van Van de Donk.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Organisatie stelt KenEschQuiz uit

Organisatie stelt KenEschQuiz uit

De dorpsquiz in Esch, die gepland stond voor aanstaande zaterdag, gaat niet door. De organisatie van de KenEsch Quiz, blaaskapel De Knoestjes,... >>

Thu 20 Sep 2018 16:21

Culturele clubs zetten deur open

Culturele clubs zetten deur open

Kunst- en cultuurweek QQLQ is meer dan grote activiteiten als de kunstroute Rode Draad en Bockesprongen. Van maandag tot en met vrijdag zetten... >>

Sun 16 Sep 2018 19:14

Van oud naar nieuw in Breukelen

Van oud naar nieuw in Breukelen

Nadat de sloopkogel in februari tegen de bekende witte woningen aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat werd geslingerd, bleef... >>

Sat 15 Sep 2018 13:43

Waterschap ruimt rommel uit Dommel

Waterschap ruimt rommel uit Dommel

Waterschap De Dommel houdt zaterdag 15 september de opruimactie Rommel uit de Dommel. Dit gebeurt in het kader van World Cleanup Day.

>>

Sat 15 Sep 2018 09:32

Boxtel dompelt zich een week onder in cultuur

Boxtel dompelt zich een week onder in cultuur

Boxtel staat er vanaf zaterdag 15 september een week lang bol van kunst en cultuur tijdens de tweede editie van QQLQ. Van 15 tot en met 23... >>

Thu 13 Sep 2018 12:13

Advertenties

Tiga TopSlank Café zaal Kloosterzicht Kindertuin Koppelmans Geerts advies 040Fit Geld en Makelaardij Natasja fashion Rijschool Dolman Beleef Boxtel Doornmalen electro Olieenzo SNS Bank Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom Zwanenberg adviesgroep