RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
10:47:51    woensdag, 19 september 2018
brabants centrum logo


agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
úúf

agendaAgenda

volledige agenda >>
Fri 06 Feb 2015 11:55

Provincie Noord-Brabant unaniem tegen schaliegas

Lettergrootte: A- A+

Provincie Noord-Brabant unaniem tegen schaliegas

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vrijdag unaniem ingestemd met een wijziging van de provinciale milieuverordening. In de gewijzigde verordening is een verbod opgenomen op het opsporen en winnen van schaliegas.

De provinciale politiek nam op 27 september 2013 in meerderheid de motie Brabant schaliegasvrij aan. Met deze motie vroegen Provinciale Staten 'het college van Gedeputeerde Staten een juridisch houdbaar voorstel te doen om de Provinciale milieuverodening zo aan te passen dat de provincie Noord-Brabant wordt aangewezen tot boringsvrije zone, als het gaat om de (proef)winning van schaliegas'.

In de gewijzigde Provinciale milieuverordening zijn verbodszones voor schaliegas aangewezen omdat er een relatie is met het belang van water voor menselijke consumptie. Uitgangspunt is dat grondwatervoorraden nu en in de toekomst beschermd moeten worden. De provincie doet dit door bijna heel Noord-Brabant aan te wijzen als beschermingszone.

VOORBARIG

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vindt de plannen om in Noord-Brabant een verbod af te kondigen voor boringen naar schaliegas voorbarig. De provincie neemt hierover vandaag een besluit.

Volgens Kamp loopt momenteel een zogeheten planMER-onderzoek dat alle risico's eerst in beeld moet brengen. De minister geeft ook aan dat hij onderzoekt welke boringsvrije zones er moeten komen 'voor het borgen van de drinkwatervoorziening'. Kamp geeft ook aan dat hij sowieso geen boringen wil in waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden.

Met het vaststellen van een gewijzigde milieuverordening uit 2010 zal een meerderheid van Provinciale Staten vandaag waarschijnlijk instemmen met een verbod op de winning van schaliegas in gebied waar grondwater gewonnen wordt voor menselijke consumptie.

Kamp stelt dat na landelijk onderzoek pas duidelijk wordt welke kansen en risico's er zijn bij de winning van schaliegas. Hij noemt het borgen van de beschikbaarheid van schoon drinkwater 'voor nu en in de toekomst een expliciet onderdeel van de structuurvisie Ondergrond'. Daarin worden de uitkomsten van Kamps onderzoek opgenomen.

Dat de provincie nu al spreekt van risico's en daarom een verbod op schaliegaswinning wil afkondigen noemt de minister voorbarig. ,,Dit wordt momenteel onderzocht in het planMER Schaliegas. De bij u voorliggende wijziging loopt vooruit op de uitkomsten van dit onderzoek."

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Culturele clubs zetten deur open

Culturele clubs zetten deur open

Kunst- en cultuurweek QQLQ is meer dan grote activiteiten als de kunstroute Rode Draad en Bockesprongen. Van maandag tot en met vrijdag zetten... >>

Sun 16 Sep 2018 19:14

Van oud naar nieuw in Breukelen

Van oud naar nieuw in Breukelen

Nadat de sloopkogel in februari tegen de bekende witte woningen aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat werd geslingerd, bleef... >>

Sat 15 Sep 2018 13:43

Waterschap ruimt rommel uit Dommel

Waterschap ruimt rommel uit Dommel

Waterschap De Dommel houdt zaterdag 15 september de opruimactie Rommel uit de Dommel. Dit gebeurt in het kader van World Cleanup Day.

>>

Sat 15 Sep 2018 09:32

Boxtel dompelt zich een week onder in cultuur

Boxtel dompelt zich een week onder in cultuur

Boxtel staat er vanaf zaterdag 15 september een week lang bol van kunst en cultuur tijdens de tweede editie van QQLQ. Van 15 tot en met 23... >>

Thu 13 Sep 2018 12:13

Biereloth presenteert eigen brouwsel

Biereloth presenteert eigen brouwsel

Biereloth, het Boxtelse proeffestijn van De Bierkamer presenteert vandaag, zondag 9 september in de Rozemarijnstraat bij café... >>

Sun 09 Sep 2018 08:36

Advertenties

TopSlank Café zaal Kloosterzicht Kindertuin Rijschool Dolman Doornmalen electro Natasja fashion Tiga Beleef Boxtel 040Fit Zwanenberg adviesgroep Toverboom Gemeente Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen SNS Bank Olieenzo Koppelmans Huidtherapie