RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
09:48:47    woensdag, 14 november 2018
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Fri 06 Feb 2015 11:55

Provincie Noord-Brabant unaniem tegen schaliegas

Lettergrootte: A- A+

Provincie Noord-Brabant unaniem tegen schaliegas

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vrijdag unaniem ingestemd met een wijziging van de provinciale milieuverordening. In de gewijzigde verordening is een verbod opgenomen op het opsporen en winnen van schaliegas.

De provinciale politiek nam op 27 september 2013 in meerderheid de motie Brabant schaliegasvrij aan. Met deze motie vroegen Provinciale Staten 'het college van Gedeputeerde Staten een juridisch houdbaar voorstel te doen om de Provinciale milieuverodening zo aan te passen dat de provincie Noord-Brabant wordt aangewezen tot boringsvrije zone, als het gaat om de (proef)winning van schaliegas'.

In de gewijzigde Provinciale milieuverordening zijn verbodszones voor schaliegas aangewezen omdat er een relatie is met het belang van water voor menselijke consumptie. Uitgangspunt is dat grondwatervoorraden nu en in de toekomst beschermd moeten worden. De provincie doet dit door bijna heel Noord-Brabant aan te wijzen als beschermingszone.

VOORBARIG

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vindt de plannen om in Noord-Brabant een verbod af te kondigen voor boringen naar schaliegas voorbarig. De provincie neemt hierover vandaag een besluit.

Volgens Kamp loopt momenteel een zogeheten planMER-onderzoek dat alle risico's eerst in beeld moet brengen. De minister geeft ook aan dat hij onderzoekt welke boringsvrije zones er moeten komen 'voor het borgen van de drinkwatervoorziening'. Kamp geeft ook aan dat hij sowieso geen boringen wil in waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden.

Met het vaststellen van een gewijzigde milieuverordening uit 2010 zal een meerderheid van Provinciale Staten vandaag waarschijnlijk instemmen met een verbod op de winning van schaliegas in gebied waar grondwater gewonnen wordt voor menselijke consumptie.

Kamp stelt dat na landelijk onderzoek pas duidelijk wordt welke kansen en risico's er zijn bij de winning van schaliegas. Hij noemt het borgen van de beschikbaarheid van schoon drinkwater 'voor nu en in de toekomst een expliciet onderdeel van de structuurvisie Ondergrond'. Daarin worden de uitkomsten van Kamps onderzoek opgenomen.

Dat de provincie nu al spreekt van risico's en daarom een verbod op schaliegaswinning wil afkondigen noemt de minister voorbarig. ,,Dit wordt momenteel onderzocht in het planMER Schaliegas. De bij u voorliggende wijziging loopt vooruit op de uitkomsten van dit onderzoek."

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Carnavalsseizoen opent vanavond in Liempde

Carnavalsseizoen opent vanavond in Liempde

Het is vandaag de elfde van de elfde: de opening van het carnavalsseizoen. Sinds vorig... >>

Sun 11 Nov 2018 15:51

44 jaar muzikale strijd in Eendengat

44 jaar muzikale strijd in Eendengat

Nadat Boxtelse carnavalsvierders vorig seizoen uitbundig het elfde lustrum vierden, staat zaterdag 10 november (daags voor d'n elfde van... >>

Sat 10 Nov 2018 13:12

Amran Jama beoogd raadslid Combinatie95

Amran Jama beoogd raadslid Combinatie95

Amran Jama (31) is voorgedragen als nieuwe vertegenwoordiger voor Combinatie95 in de gemeenteraad van Boxtel. Na het vertrek van... >>

Fri 09 Nov 2018 12:23

ODC voetbalt in stadion FC Den Bosch

ODC voetbalt in stadion FC Den Bosch

De spelers en begeleiders van ODC JO11-1 en JO12-1 speelden vorige week op een wel heel bijzonder veld; in het stadion van FC Den... >>

Thu 08 Nov 2018 16:26

'Liempds' spel uitgeroepen tot bordspel van het jaar

'Liempds' spel uitgeroepen tot bordspel van het jaar

Het bordspel The Great Tour, bedacht door Dennis Merkx uit Liempde en Kees Meis uit Den Bosch, is woensdag 7 november uitgeroepen tot het... >>

Thu 08 Nov 2018 09:35

Advertenties

Natasja fashion 040Fit Huidtherapie TopSlank Beleef Boxtel Doornmalen electro SNS Bank Tiga Meubelmakerijdenberg Gemeente Boxtel Zwanenberg adviesgroep Uitvaartonderneming Bijnen Geerts advies Geld en Makelaardij Koppelmans Toverboom Rijschool Dolman Olieenzo