Afbeelding

Provincie Noord-Brabant unaniem tegen schaliegas

Algemeen

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vrijdag unaniem ingestemd met een wijziging van de provinciale milieuverordening. In de gewijzigde verordening is een verbod opgenomen op het opsporen en winnen van schaliegas.

De provinciale politiek nam op 27 september 2013 in meerderheid de motie Brabant schaliegasvrij aan. Met deze motie vroegen Provinciale Staten 'het college van Gedeputeerde Staten een juridisch houdbaar voorstel te doen om de Provinciale milieuverodening zo aan te passen dat de provincie Noord-Brabant wordt aangewezen tot boringsvrije zone, als het gaat om de (proef)winning van schaliegas'.

In de gewijzigde Provinciale milieuverordening zijn verbodszones voor schaliegas aangewezen omdat er een relatie is met het belang van water voor menselijke consumptie. Uitgangspunt is dat grondwatervoorraden nu en in de toekomst beschermd moeten worden. De provincie doet dit door bijna heel Noord-Brabant aan te wijzen als beschermingszone.

VOORBARIG

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vindt de plannen om in Noord-Brabant een verbod af te kondigen voor boringen naar schaliegas voorbarig. De provincie neemt hierover vandaag een besluit.

Volgens Kamp loopt momenteel een zogeheten planMER-onderzoek dat alle risico's eerst in beeld moet brengen. De minister geeft ook aan dat hij onderzoekt welke boringsvrije zones er moeten komen 'voor het borgen van de drinkwatervoorziening'. Kamp geeft ook aan dat hij sowieso geen boringen wil in waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden.

Met het vaststellen van een gewijzigde milieuverordening uit 2010 zal een meerderheid van Provinciale Staten vandaag waarschijnlijk instemmen met een verbod op de winning van schaliegas in gebied waar grondwater gewonnen wordt voor menselijke consumptie.

Kamp stelt dat na landelijk onderzoek pas duidelijk wordt welke kansen en risico's er zijn bij de winning van schaliegas. Hij noemt het borgen van de beschikbaarheid van schoon drinkwater 'voor nu en in de toekomst een expliciet onderdeel van de structuurvisie Ondergrond'. Daarin worden de uitkomsten van Kamps onderzoek opgenomen.

Dat de provincie nu al spreekt van risico's en daarom een verbod op schaliegaswinning wil afkondigen noemt de minister voorbarig. ,,Dit wordt momenteel onderzocht in het planMER Schaliegas. De bij u voorliggende wijziging loopt vooruit op de uitkomsten van dit onderzoek."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 6 minuten geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 36 minuten geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 2 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 3 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 4 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 4 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 6 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 6 uur geleden