Welzijnsorganisatie ContourdeTwern, gevestigd in Sint-Ursula, vindt dat zij harder geraakt dan anderen wordt door de voorgenomen bezuinigingen in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Welzijnsorganisatie ContourdeTwern, gevestigd in Sint-Ursula, vindt dat zij harder geraakt dan anderen wordt door de voorgenomen bezuinigingen in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'Sociale basis in Boxtel valt om'

Politiek

De bezuinigingsoperatie waarover de Boxtelse gemeenteraad dinsdag 29 oktober een besluit moeten nemen, treft welzijnsorganisatie ContourdeTwern evenredig groot. Die wordt niet met 10 maar met 40 procent gekort, zo is berekend. ,,We luiden de noodklok: de sociale basis in de gemeente Boxtel dreigt om te vallen", aldus woordvoerder Karin van Ditmars. 

De welzijnssector wordt, als het aan het college van B en W ligt, via een kaasschaafmethode met 10 procent gekort. Daarmee moet een miljoenentekort, onder meer veroorzaakt door financiële problemen binnen de jeugdzorg, worden gedekt. ,,Dat gaat ook het werk van ContourdeTwern behoorlijk raken en daarmee vele mensen in Boxtel die op ondersteuning zijn aangewezen. Maar daar blijft het helaas niet bij. De totale bezuiniging op het dienstenpakket van ContourdeTwern zal zo'n 40 procent bedragen. Onacceptabel", aldus Van Ditmars.

Dat haar organisatie, gevestigd in Sint-Ursula aan de Baroniestraat, harder geraakt wordt dan anderen, zou worden veroorzaakt doordat (school-)maatschappelijk werk, inzet voor Bureau Nieuwkomers en de dagbesteding voor mensen die niet terecht kunnen bij de 2e-lijnszorg wegbezuinigd worden. De meeste van deze activiteiten voert ContourdeTwern al vanaf 2014 uit voor de gemeente Boxtel, maar ze zijn niet opgenomen in de structurele begroting.

,,De consequenties hiervan zijn groot. Ongeveer driehonderd inwoners kunnen niet meer geholpen worden. Daardoor worden problemen groter in plaats van kleiner", zegt de woordvoerster van ContourdeTwern. ,,Op deze manier blijven juist de meest kwetsbare inwoners van Boxtel in de kou staan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 24 minuten geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 54 minuten geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 1 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 3 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 5 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 18 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 20 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 22 uur geleden