Afbeelding

'Mighty Mike' raakt wereldtitel kwijt

Algemeen

Elf 180-scores, een 149-finish en liefst 47 scores boven de honderd. Prachtige cijfers, maar het was niet voldoende voor Michael van Gerwen om de WK-finale van de dartsbond PDC te bereiken. De Schot Gary Anderson - dé man in vorm - was zaterdag te sterk en kroonde zich zondagavond ook tot wereldkampioen.

De halve finale begon al niet goed voor de Boxtelaar, die sinds vorig jaar in Gemonde woont. De eerste set moest hij met 3-1 prijsgeven. Maar in de tweede set kwam hij knap terug. Hij kwam daarin met 2-0 achter, maar drie beurten van twaalf darts bezorgden hem toch die set en leken hem in de wedstrijd te katapulteren. De derde en vierde set gingen echter weer met knap darts naar de glimlachende Schot.

SPIERBALLEN

Het publiek in het volgepakte Alexandra Palace in Londen voelde dat er een verrassing in de lucht hing en scandeerde massaal 'Gary, Gary, Gary, Gary Anderson'. De druk op 'Mighty Mike' nam zienderogen toe. Toch toonde Van Gerwen karakter door de vijfde en zesde set te veroveren. De zevende set kon het duel kantelen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Van Gerwen kreeg dubbel acht niet gefinisht en Anderson wist wel raad met die gemiste kans. ,,Ik had hem natuurlijk nooit de kans mogen geven terug te komen tot 3-3", stelde de Schot na afloop vast. ,,Maar hoe meer druk ik op hem zette, hoe meer Michael miste."

De achtste en negende set gingen met 3-2 en 3-1 naar de Schot. In de tiende set liet 'Mighty Mike' nog een keer zijn spierballen zien. Een uitgooi van 149 hielp hem aan een 2-1 voorsprong in die set, maar Anderson was niet meer van zijn stuk te brengen. Hij antwoordde met een 180-score en een 64-finish in de leg daarna besliste hij de wedstrijd met het gooien van dubbel acht.

,,Ik ben er kapot van dat ik verloren heb", liet Van Gerwen na zijn duel weten. ,,Gary verdiende het echter vanavond."

KLASSE

In de finale moest Anderson het zondag opnemen tegen zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor. Ook in die wedstrijd toonde de Schot zijn klasse. Desondanks had hij wel de volledige dertien sets nodig om voor het eerst in zijn loopbaan de wereldbeker omhoog te mogen houden. Van 3-1 werd het 3-4, een 6-4 voorsprong werd teruggebracht tot 6-6, maar in de laatste set was Anderson heer en meester. Een 13-finish op bullseye ging nog mis, maar de dubbel twaalf bezorgde hem de beurt daarna alsnog het succes waar hij al zo lang op hoopte.

PREMIER LEAGUE

Michael van Gerwen is ook dit jaar uitgenodigd voor de Premier League of Darts, een topcompetitie tussen de tien beste darters van de bond PDC. Van Gerwen moet het opnemen tegen Phil Taylor, Adrian Lewis, Stephen Bunting, Dave Chisnall, James Wade, Peter Wright, Gary Anderson, Raymond van Barneveld en Kim Huybrechts.

FOTO BOVEN: Gary Anderson was op dreef tijdens dit WK. Ook Michael van Gerwen kon hem niet stoppen. (Foto: Lawrence Lustig/PDC).

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 44 minuten geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 1 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 2 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 2 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 4 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 6 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 20 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 21 uur geleden