Afbeelding

'Komende vijf jaar geen winning naar schaliegas'

Algemeen

De komende vijf jaar wordt er in Nederland niet naar schaliegas geboord. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag bekendgemaakt. Bestaande vergunningen voor (proef)boringen worden niet verlengd.

In een persconferentie meldde minister Kamp dat er nog niet duidelijk is wat er aan schaliegas in de Nederlandse bodem te vinden is. Aan het einde van het jaar wordt het Energierapport 2015 opgesteld en dan wordt ook bekeken of schaliegas als optie in beeld blijft.

Voorts meldde Kamp dat als schaliegas een optie blijft, er op z'n vroegst vanaf 2018 onderzoeksboringen worden gedaan. Hierin wordt de samenwerking gezocht met andere landen. Mocht hieruit blijken dat er schaliegas te winnen is, dan wordt er pas vanaf 2020 geboord. Ook zegde de minister toe dat eventuele onderzoeksboringen niet door commerciële bedrijven zullen worden uitgevoerd, maar door de overheid.

Volgens Kamp zijn heeft schaliegas voor- en nadelen maar om deze goed in beeld te brengen zijn onderzoeksboringen nodig. Nu is dat echter niet aan de orde: ,,Er is ook veel maatschappelijke onrust in Nederland. Dat heeft ook meegespeeld, er moet wel draagvlak voor zijn." Aan het einde van het jaar besloot het kabinet of schaliegas een mogelijkheid is of dat gekozen wordt voor andere energiebronnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Enthousiast begonnen zo'n beetje alle basisschoolleerlingen van Boxtel aan de Koningsspelen in sportpark Munsel. Daar waren na de gezamenlijke opening verschillende sporten en spellen.
Oranjefestijn start morgen al voor sportieve jeugd Jeugd 20 minuten geleden
Logo
Aardrijkskundeleraar Roel Smelt in gesprek met Ina van der Wekken, oud-docent klassieke talen.
JRL rolt groene loper uit voor reünie bij 75e verjaardag Algemeen 3 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 18 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 22 uur geleden
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen gisteren
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar gisteren
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 gisteren
Opgravingen op Hoogkeiteren Esch, 1960. Archeologische werkzaamheden op het terrein van de familie Van der Meijden, thans Haarenseweg 30.
Romeinen in Esch: lezing en wandeling MuBo 10 jaar gisteren