02:55:44    donderdag, 18 juli 2019
brabants centrum logo
Sat 12 Dec 2015 14:32

'Iedere ochtend twintig minuten afzien'

Lettergrootte: A- A+

'Iedere ochtend twintig minuten afzien'

Op de foto: De Boxtelse trein van tien over acht richting Eindhoven is vaak overvol. (Foto: Maartje Jansen).

,,Vanochtend miste een treinstel. We stonden als haringen in een ton opeengepakt. Met dikke winterjassen is dat behoorlijk warm. De conducteur vertelde ons bij het instappen dat het niet uitmaakte welke deur je nam. Het was toch overal bomvol."

Maartje Jansen stipt al bij het begin van het interview haar grote ergernis aan: de overvolle treinen op het traject Boxtel-Eindhoven. Elke schooldag neemt ze de trein van 08.10 uur richting Eindhoven voor haar opleiding mediavormgeving en technologie aan SintLucas.

In september is Maartje gestart en sinds ze voor haar studie moet reizen heeft ze slechts één keer kunnen zitten. ,,Dat ik kon zitten kwam doordat ik een trein buiten de spits nam, verder heb ik nog nooit een zitplaats kunnen bemachtigen. Het is extra zuur dat je pas vanaf je achttiende je OV-chipkaart vergoed krijgt. In september was ik nog zeventien en moesten mijn ouders de kosten hiervoor zelf dragen. Ze betaalden tweehonderd euro per maand! Dan voel je je wel bekocht hoor."

Altijd proppen

,,Het staan is nog niet zo erg, maar je kunt jezelf nergens aan vasthouden. Tussen Boxtel en Best wisselt de trein van spoor en iedereen beland dan bij elkaar op schoot. Het is eigenlijk altijd proppen in de trein. Wanneer het heeft geregend is dat extra 'nasty', al die natte kleren tegen je aan", vervolgt de Boxtelse studente haar verhaal.

En inderdaad: 's ochtends is het dringen voor de trein. Niet alleen voor de treinen naar Eindhoven, maar ook voor de treinen naar Tilburg en 's-Hertogenbosch. Opvallend is dat het vóór achten relatief rustig is. Iedereen die instapt vindt een plekje in de coupés. ,,Ik kan een trein eerder nemen, maar dan ben ik veel te vroeg op school. Trouwens, als student slaap ik al zo weinig. Dat extra halve uur 's ochtends in bed is het meer dan waard", lacht Maartje.

Andere reizigers op het station herkennen zich in het verhaal van de scholiere. Thomas van Houtum legt eveneens elke schooldag het traject Boxtel-Eindhoven af. ,,In twee jaar tijd kan ik het aantal keer dat ik heb gezeten op twee handen tellen. Twee keer kon ik zelfs niet mee met de trein." De student vertelt verder: ,,Ik heb het meegemaakt dat een meisje naast me flauwviel. De drukte in de trein is een serieus probleem."

Recordaantal klachten

In november ontving Reizigersorganisatie Rover een recordaantal klachten van reizigers op het spoor. Die gingen bijna allemaal over de volle treinen. Mensen moeten hele trajecten staan of zijn genoodzaakt een trein later nemen omdat ze niet meer mee kunnen. De drukte in de treinen wordt naar verwachting in 2016 nog groter. De NS haalt dan namelijk oude treinen uit de roulatie, maar krijgt pas eind 2016 de beschikking over nieuwe treinstellen. Volgens de NS is het te duur om de gedateerde treinen nog mee te laten draaien tot het nieuwe materieel komt.

Staatssecretaris Sharon Dijksma zei in het tv-programma 'WNL op zondag', dat ze voor kerst een oplossing over het dreigend tekort aan treinen wilde van het spoorbedrijf. Zeker omdat er al sprake is van een structureel zitplaatsentekort van vijfduizend stoelen. Dat tekort wordt alleen maar groter in 2016. De NS verwacht voor kerst inderdaad haar plannen in te kunnen leveren bij de Tweede Kamer, maar kon nog geen verwachtingen afgeven over hoe lang het gaat duren voor het probleem is opgelost.

Het bedrijf ConsumentenClaim riep reizigers op om mee te werken aan een massaclaim, die zij wilde indienen bij de NS. Hoewel de NS beweert dat zij niet verplicht zijn forenzen een zitplaats te bieden, meent het claimbedrijf het tegenovergestelde. De oproep van ConsumentenClaim was niet zonder succes: donderdag 10 december diende zij namens 7.348 reizigers een klacht in bij het vervoersbedrijf. 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

'Eerste dag een makkie'

'Eerste dag een makkie'

Brabants Centrum volgt deze week de vier wandelvriendinnen Elise van Weert, Wilma de Laat, Ilona van den Brand en Anne van den Boogaard. De... >>

Wed 17 Jul 2019 08:56

Brabants Centrum zoekt vakantiefoto's

Brabants Centrum zoekt vakantiefoto's

Uit een kokosnoot drinken in Hawaï, backpacken in Vietnam of gewoon in Liempde op de camping. Wat doen Boxtelaren deze zomer? Brabants... >>

Tue 16 Jul 2019 14:07

'Om 03.30 uur gaat de wekker'

'Om 03.30 uur gaat de wekker'

Brabants Centrum volgt deze week de vier wandelvriendinnen Elise van Weert, Wilma de Laat, Ilona van den Brand en Anne van den Boogaard. Zij... >>

Mon 15 Jul 2019 12:36

Maarten Peijnenburg tekent bij FC Eindhoven

Maarten Peijnenburg tekent bij FC Eindhoven

Boxtelaar Maarten Peijnenburg is 'back in town again'. Hij vervolgt zijn voetballoopbaan bij eerstedivisionist... >>

Fri 12 Jul 2019 13:48

Parkeergeld voldoen via mobieltje

Parkeergeld voldoen via mobieltje

Parkeergeld betalen via een app op je smartphone. Dat kan sinds deze week ook in Boxtel. Vooraf inschatten hoe lang je de auto wilt laten staan,... >>

Fri 12 Jul 2019 10:30

Advertenties

Huidtherapie Olieenzo Peijnenburg Verzuimbegeleiding Beleef Boxtel Doornmalen electro Geerts advies Geld en Makelaardij Café zaal Kloosterzicht Modecentrum Frans Theelen Gemeente Boxtel Proef Culinair