Liesbeth Prinsen en bovenbouwleerkracht Loes Konings laten een van de vele welkomstborden zien die het personeel heeft gemaakt. (Foto's: Peter de Koning).
Liesbeth Prinsen en bovenbouwleerkracht Loes Konings laten een van de vele welkomstborden zien die het personeel heeft gemaakt. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'Het gaat vooral om luisteren en echte aandacht'

Algemeen

Alternatieve roosters in elkaar knutselen, klaslokalen verbouwen en onderwijsvormen aanpassen. Basisschoolkinderen moeten vanaf maandag de helft van de tijd naar school, maar hier is wel wat voorbereiding voor nodig. Alle praktische zaken zijn volgens directeur Liesbeth Prinsen van De Spelelier echter niet het belangrijkst: ,,De eerste weken gaat het er vooral om hoe kinderen zich voelen en hoe ze hun tijd thuis beleefd hebben."

'Normaal' betekent iets heel anders sinds de uitbraak van het coronavirus. Ook kinderen hebben ineens te maken met veel onduidelijkheid: ze mogen niet meer naar school en ook clubjes en sporten gaan niet door. Voor jeugd in de basisschoolleeftijd begint het 'normale leven' weer een beetje vorm te krijgen de komende tijd: sinds vorige week mogen jongeren weer sporten en vanaf maandag gaan zij weer de helft van de tijd naar school.

ORGANISATIE

De Spelelier heeft het advies van het kabinet opgevolgd en ervoor gekozen om kinderen hele dagen naar school te laten komen. Dit komt erop neer dat kinderen twee dagen in de week naar school komen. Door het aantal lesuren iets anders in te delen, krijgt de jeugd in dit tijdbestek stof van een halve schoolweek voor hun kiezen. Hiervoor is gekozen om het makkelijker te maken voor kinderopvang en ouders. Ook geeft het duidelijkheid voor de kinderen en worden hiermee overbodige verkeersstromen voorkomen van ouders die hun kroost komen ophalen.

Dit vergt echter nogal wat organisatie, geeft Prinsen aan. Kinderen worden verdeeld in verschillende groepen die via verschillende ingangen naar school komen. Ook worden er extra hygiënemaatregelen getroffen, moet er uitvoerig gecommuniceerd worden met ouders en worden er handelingskaders en protocollen opgesteld.

En dit is nogal een onderneming, waarbij met allerlei details rekening gehouden moet worden. Misschien wel meer dan in eerste instantie lijkt. Zo moet in de schema's rekening gehouden worden met broertjes en zusjes die ook naar De Spelelier gaan. ,,Die willen we zoveel mogelijk op dezelfde tijdstippen naar school laten komen om het gemakkelijk te maken voor ouders. Dat is in 95 procent van de gevallen gelukt, dus dat vinden we zeer geslaagd", legt Prinsen uit.

Ook moet elke dag de hele school volledig schoongemaakt worden. En dan niet alleen de vloeren en grote oppervlakten, maar alle tafeltjes, stoeltjes, deurklinken, lichtknopjes en sanitair. En de speelplaats wordt in vakken verdeeld om groepen niet te mixen en pauzetijden worden aangepast.

GROOTOUDERS

Toch zijn al deze praktische zaken niet het belangrijkste, benadrukt Prinsen. In de eerste weken wordt vooral gefocust op het welzijn van de kinderen. Het is belangrijk dat het duidelijk voor hen is dat hun leerkracht hen gemist heeft en blij is hen te zien, legt de directeur uit. ,,Je moet alles proberen te vertalen naar de ontwikkeling van het kind. De leerlingen gaan al een tijd niet naar school. Hoe is dat nou voor ze? Hoe voelen ze zich? Hoe hebben ze het gehad toen ze al die tijd thuis zaten? Zijn ze misschien een opa of oma verloren aan het coronavirus? Het gaat vooral om luisteren en echte aandacht."

ANDERHALVE METER

Een van de grootste uitdagingen voor leerkrachten, is de anderhalvemeterregel. Docenten moeten afstand houden tot elkaar, ouders, maar ook tot hun leerlingen. Voor de oudere jeugd is dit nog wel te begrijpen, maar hoe leg je kleuters zoiets uit?

,,Hier hebben we genoeg praktische manieren voor", vertelt Prinsen. ,,Maar het druist natuurlijk totaal tegen de natuur van een vierjarig kind in. Je kunt als leraar niet even een handje vasthouden om een leerling te helpen met schrijven of een schouderklopje geven."

Toch is het soms in het onderwijs onmogelijk om afstand te houden: ,,Als een kind valt, moet je het gewoon omhoog helpen. Daarom hebben we iedereen geïnstrueerd om zoveel en zo vaak mogelijk handen te wassen.

Ook de onderwijsvorm moet aangepast worden door het voorschrift om afstand te houden. Prinsen legt uit dat op De Spelelier vaag gebruik wordt gemaakt van zogeheten instructietafels. Dan komt een groep kinderen aan een grote tafel zitten en legt de leerkracht specifiek voor die leerlingen een onderwerp uit. Ook iemand een op een helpen door even aan het tafeltje te gaan zitten, kan nu niet. ,,Daarom zijn we volop bezig om onze onderwijsvormen- en methoden aan te passen."

Tekst: Jules Hameleers|Foto: Peter de Koning

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 1 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 2 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 3 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 4 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 5 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 5 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 7 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 9 uur geleden