18:46:29    dinsdag, 18 juni 2019
brabants centrum logo
Thu 05 Nov 2015 15:09

'Blauwe Brigade' zoekt vrijwilligers voor klus op Kampina

Lettergrootte: A- A+

'Blauwe Brigade' zoekt vrijwilligers voor klus op Kampina

Op de foto: Het gentiaanblauwtje wordt - samen met de klokjesgentiaan - beschermd in natuurgebied Kampina bij Boxtel. (Foto: Natuurmonumenten).

In natuurgebied Kampina bij Boxtel komt een zeldzame plant en vlinder voor: de klokjesgentiaan en het gentiaanblauwtje. Natuurmonumenten wil deze soorten graag behouden en houdt daarom goed in de gaten hoe het met ze gaat.

Dit kan Natuurmonumenten dankzij de inzet van onder andere haar vrijwilligersgroep De Blauwe Brigade.Deze brigade zoekt versterking voor ongeveer vier uur per week. Het is een vrijwilligersgroep van Natuurmonumenten die zich inzet voor het behoud van de zeldzame soorten klokjesgentiaan en het gentiaanblauwtje.

De vrijwilligers werken mee aan de verbetering van de leefomgeving van deze soorten, door bijvoorbeeld kleine plagplekken te maken. Het gaat hier om lichte werkzaamheden die niet veel lichamelijke kracht of inspanningen vragen. Verder inventariseert de Blauwe Brigade de soorten, telt de afzet van eitjes en doet onderzoek naar de aanwezigheid van knoopmieren. Met de data kan Natuurmonumenten bepalen hoe het met de klokjesgentiaan en het gentiaanblauwtje gaat.

De groep werkt in kleine groepjes en vaak op de mooiste plekjes van de Kampina en trekt nauw op met de boswachters van Natuurmonumenten, de Vlinderstichting en andere brigades. De werkzaamheden vinden het hele jaar door plaats. De investering in tijd is zeer flexibel en dus af te stemmen met andere activiteiten. De huidige brigade besteedt ongeveer vier uur per week aan de werkzaamheden en bestaat op dit moment uit zeven personen.

Geïnteresseerden die meer willen weten over dit vrijwilligerswerk kunnen bellen met vrijwilliger Cor Stehouwer, telefoon 06-23 14 21 52. Aanmelden kan via d.seegers@natuurmonumenten.nl.

Overige artikelen

Raad debatteert over bitterballen

Raad debatteert over bitterballen

JAN HERMENS

>>

Thu 13 Jun 2019 17:12

Boxtelse klanken in Springprocessie Echternach

Boxtelse klanken in Springprocessie Echternach

Een groep Boxtelse muzikanten nam dinsdag deel aan de zogeheten Springprocessie in het Luxemburgse Echternach. Veertien leden van seniorenorkest... >>

Thu 13 Jun 2019 14:14

Avondvierdaagse De Keistampers is van start

Avondvierdaagse De Keistampers is van start

De jaarlijkse Avondvierdaagse van wandelsportvereniging De Keistampers is gister van start gegaan; lopers liepen een afstand van vijf of tien... >>

Wed 12 Jun 2019 11:02

Waterschap na Pinksteren door met vrijmaken van De Dommel

Waterschap na Pinksteren door met vrijmaken van De Dommel

Ondertussen is al een deel van het kanoverbod op rivier De Dommel ingetrokken. Alleen nog niet in Boxtel. Medewerkers van waterschap De Dommel... >>

Sat 08 Jun 2019 18:00

Advertenties