Beeldhouwer Marten Groen met het Keltisch kruis dat hij maakte.
Beeldhouwer Marten Groen met het Keltisch kruis dat hij maakte. Foto: Hans van Doorn

Twee vrienden exposeren samen in protestantse kerk

MuBo 10 jaar

De kunstenaars Marten Groen en Ton Verstraten hebben al vele malen samen geëxposeerd in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat, al is dat al wel een poos geleden. Zaterdag 6 en zondag 7 april van 14.00 tot 17.00 uur stellen de vrienden weer werken tentoon in het godshuis. Groen toont vingerlabyrinten en zijn Keltisch kruis, Verstraten schilderijen.

De creaties van beeldhouwer Groen zijn kleine kopieën van echte labyrinten zoals die in verschillende kathedralen in Europa te vinden zijn. ,,Een labyrint is een heel oud symbool. Het is geen doolhof, er loopt slechts een pad doorheen. Dat maakt allerlei bochten en kronkels, net als een levenspad, en komt altijd bij het middelpunt uit. Het volgen ervan heeft een meditatief karakter.”

Het pad in een vingerlabyrint, de naam zegt het al, kan met een vingertop worden gevolgd. Het maken van zo’n sculptuur in hardsteen vereist geduld, nauwkeurigheid en opperste concentratie. ,,Ik werk met diverse beitels, stukje bij beetje krijgt zo’n creatie vorm.” Tijdens de expositie plaatst Groen een uitprobeerexemplaar in de kerk. ,,Ik ben altijd benieuwd wat het met mensen doet, als ze met hun vingers zo’n labyrint voelen.”

Het Keltisch kruis dat Groen maakte voor een Boxtels vredesproject, heeft een vaste plek in de glazen corridor tussen De Schakel en het kerkgebouw. Het is ook te bewonderen op 6 en 7 april.

BEVRIEND

Ton Verstraten exposeert 6 en 7 april eveneens in de protestantse kerk. Verstraten: ,,Marten en ik kennen elkaar al lang. Ik heb hem vroeger lessen gegeven aan de volksuniversiteit hier in Boxtel en bij mij thuis. We zijn bevriend geraakt. Ik vind het fijn om weer samen met hem aan een tentoonstelling deel te nemen.” 

De kunstenaar laat zich in zijn veelal abstracte werk veelvuldig inspireren door muziek. ,,Ik heb bijvoorbeeld doeken gemaakt met stukjes partituur erin van allerlei Stabat Maters. Talloze componisten hebben de wenende moeder Maria onder het kruis in noten weergegeven. Ik vind vooral de wereldberoemde versie van Pergolesi geweldig.” Schilderijen van Verstratens hand, deels bestaand uit fragmenten van Verdi en Pergolesi, sieren The Ultimate Stabat Mater Website.

Verstraten: ,,De Franse componist Erik Satie beïnvloedt mij ook sterk. Vooral zijn werk Vexations boeit me enorm. Ik heb diverse werken gemaakt terwijl ik naar die korte, vrij minimalistische compositie luisterde. Ik schilder vaak tweehandig, als een dirigent, terwijl ik muziek luister.”

Een filmpje van een schilderende Verstraten terwijl hij zich laat inspireren door de klanken van Satie, is te vinden op YouTube. ,,Ik heb het ingestuurd naar de Britse kunstenares Kathy Hinde. Zij zette een internationaal project op over deze muziek.”

De kunstzinnige Boxtelaar maakt behalve schilderijen ook beelden in brons. Die zijn 6 en 7 april in de protestantse kerk echter niet te bewonderen. Daar exposeert hij circa twintig doeken. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het jubileumprogramma van Museum Boxtel: Samen op Stap in Cultureel Boxtel.

Ton Verstraten schildert met gevoel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Adjunct-hoofdredacteur pol.jansen@brabantscentrum.nl

Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 8 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 12 uur geleden
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 14 uur geleden
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 14 uur geleden
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 15 uur geleden
Opgravingen op Hoogkeiteren Esch, 1960. Archeologische werkzaamheden op het terrein van de familie Van der Meijden, thans Haarenseweg 30.
Romeinen in Esch: lezing en wandeling MuBo 10 jaar 15 uur geleden
Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 16 apr, 17:15
Logo
De Essche Stroom bij Esch. Het laatste deel van de rivier wordt aangepakt in fases. Zo wordt de stuw ter hoogte van de Kollenberg verplaatst naar een stuk stroomopwaarts.
Esch even zonder ommetje via stuw Natuur & milieu 16 apr, 14:59