Afbeelding

'Onhoudbare situatie' zorgt voor ziekmelding burgemeester Haaren

Algemeen

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg van de gemeente Haaren heeft zich ziek gemeld vanwege een 'onwerkbare situatie' die is ontstaan tussen haar en de vier wethouders. ,,Er is sprake van een serieus verstoorde verstandhouding en onverenigbare verschillen", liet de gemeente gisteren weten in een verklaring. Met een overboord gezette kapitein lijkt het Haarense schip steeds minder ongeschonden richting de opsplitsingshaven te varen.

Het vertrouwen in de burgemeester werd dinsdagochtend tijdens het collegeoverleg opgezegd. Later op de dag gaf Zwijnenburg in een bericht aan alle raadsleden aan dat ze 'letterlijk ziek is geworden' van de ontstane situatie en dat ze daarom tot nader order met ziekteverlof is.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van gisteravond werd de oorzaak van het conflict ook niet helder, zo meldde het Brabants Dagblad vanmorgen. De wethouders die het vertrouwen in haar opzegden, lieten niet het achterste van hun tong zien, maar gaven wel aan dat de manier waarop zij gehandeld hadden niet erg netjes was. De burgemeester werd eerder deze week de toegang tot het gemeentehuis en haar e-mailadres ontzegd. Dat vonden de gemeenteraadsleden 'onacceptabel', voor het feit dat zij door het college van deze informatie ontzien zijn. Zij dienden dan ook een motie van afkeuring in, gericht aan de wethouders van Progressief'96 en CDA. Die haalde het uiteindelijk niet, doordat de raadsleden van de twee coalitiepartijen achter hun wethouders bleven staan.

Carine Blom (wethouder Progressief'96) gaf in een reactie op vragen van raadslid Johan van den Brand (Samenwerking'95) aan dat de hele situatie vervelend is, maar dat het college die wel op een goede manier wil oplossen. Volgens enkele raadsleden is Blom juist onderdeel van het probleem. Zij werd in 2015, toen ze nog raadslid was, door Zwijnenburg beticht van belangenverstrengeling. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar zijn oppositie en coalitie echter van plek gewisseld, waardoor Blom en haar partijgenoot Adrienne Verschuren op de wethoudersstoel kwamen te zitten. Het oude zeer uit het verleden zou hierdoor al snel boven zijn komen drijven.

WANTROUWEN

Raadslid Christien van Schijndel (Samenwerking'95) uit Esch hekelt het achterhouden van informatie voor de gemeenteraad. ,,Wij zijn nooit geïnformeerd over de verslechterde situatie. Zo gaat dat helaas al sinds de verkiezingen. Wij krijgen vaak pas een kwartier voordat de pers op de hoogte wordt gebracht de informatie van het college. Dat werkt natuurlijk niet", geeft Van Schijndel in een reactie aan. Haar partij bracht gisteravond dan ook de motie van afkeuring in stelling. ,,We hebben een motie van wantrouwen overwogen, maar vonden dat een te zwaar middel in deze situatie. Maar het geeft wel te kennen dat we het niet eens zijn met hoe alles nu gaat."

Burgemeester Zwijnenburg gaf tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Haaren al te kennen dat ze niet opgaat voor een tweede ambtstermijn, die in oktober afloopt. Dat kwam haar toen ook al op kritiek te staan, omdat ze dat nieuws pas op dezelfde dag aan haar wethouders vertelde. Er werden opmerkingen gemaakt dat ze het schip voortijdig zou verlaten en dat er sowieso weinig draagvlak binnen de gemeenteraad is om haar voor de laatste anderhalf jaar nog voor te dragen. Die kritiek deed ze toen in een interview met deze krant af als een politiek spelletje. ,,Het burgemeesterschap is een makkelijke functie om als zondebok aan te wijzen. Dat hoort bij het ambt. (...) Als ik nu terugkijk op de afgelopen periode dan kan ik me nog iedere avond recht in de spiegel aankijken", pareerde ze.

Om de bestuurscrisis in de kiem te smoren moeten vanmiddag, vrijdag 15 december, de vier fractievoorzitters zich melden bij de Commissaris van de koning, Wim van de Donk. De vier wethouders zijn dan ook van de partij. Zowel het college als de provincie wil eerst dit gesprek afwachten voor zij verder commentaar geven.

De koers van het schip Haaren staat stevig op de opsplitsing gericht, maar gaandeweg blijken er steeds meer ijsschotsen in het water te liggen. De vraag is nu of de bemanning de boot nog enigszins goed de haven in kan loodsen of dat het schip al gezonken is in het zicht daarvan.

(Foto: Bas van den Biggelaar)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: rens.vandenelsen@brabantscentrum.nl

De bibliotheek aan de Burgakker.
Studeren zonder afleiding in absolute stilte Algemeen 23 minuten geleden
Hoogstambrigade Het Groene Woud is sinds maart 2021 een stichting. In september van dat jaar vierden de leden dit feit.
Ecoloog vertelt over dieren in hoogstamgaarden Natuur & milieu 1 uur geleden
Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 4 uur geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 5 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 22 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar gisteren
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 apr, 09:00
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 19 apr, 08:00