...DE KIEUWPOOTKREEFT...
...DE KIEUWPOOTKREEFT... Foto: Ingrid Margry-Moonen

Zeldzame kieuwpootkreeft ontdekt in De Geelders

Algemeen

RENS VAN DEN ELSEN

Er is een bijzondere ontdekking gedaan in natuurgebied De Geelders tussen Liempde en Gemonde. Bioloog Mark Scheepens van waterschap De Dommel heeft daar de zeldzame kieuwpootkreeft gespot. Het gaat niet om slechts een exemplaar; er is een verrassend grote populatie van het bijzondere beestje aanwezig.

De Eubranchipus grubii ofwel het oranje-blauw zwemmend geraamte: zo is de officiële naam van de gevonden soort. Lang werd gedacht dat het diertje dat familie is van de watervlo, was uitgestorven in Nederland. De laatste decennia werd het beestje echter op een aantal plekken waargenomen, onder andere in Het Groene Woud. Maar nog nooit in de hoeveelheid die Scheepens in De Geelders heeft ontdekt. Met hun felle, bijna fluorescerende kleur, blauwe gloed op de rug en hun lengte van zo'n twee à drie centimeter, zijn deze kieuwpootkreeftjes met het blote oog gemakkelijk te vinden.

IDEALE LEEFOMGEVING

De leembossen in Nationaal Park Het Groene Woud blijken een ideale leefomgeving te zijn voor de kieuwpootkreeftjes. De oude sloten, ooit gegraven om de bossen te ontwateren, en de poelen in het gebied vallen in de zomer vaak droog, maar in de winter staan ze vol water. De diertjes leggen er op dat moment dan ook hun eieren in. Als de slootjes langere tijd droog blijven staan, kunnen de eitjes toch nog meerdere jaren overleven. In een nat voorjaar komen de diertjes dan met z'n allen tevoorschijn.

Het kreeftje voelt zich thuis in een specifieke habitat: sloten die in de schaduw staan en waarvan het water tussen de veertig en honderd centimeter diep is. Zeker 95 procent van de dieren werd hierin gevonden. De overige vijf procent zat in kleine poelen die in contact stonden met de sloten. De bodem in de bossen van Het Groene Woud bestaat veelal uit leem, dat de zuurgraad van het water neutraliseert. Dat vindt het kreeftje ideaal. In droge dennenbossen of op zandgrond komt het diertje dan ook niet voor.

ONDERZOEK

Scheepens presenteerde zijn vondst onlangs in het vakblad Faunistische Mededelingen Nederland, waarna natuursite Nature Today de ontdekking bij het grote publiek bekendmaakte. De bioloog startte vijf jaar geleden al met zijn onderzoek, nadat hij samen met enkele vrienden van de natuurgroep van de Heemkundige Kring De Oude Vrijheid uit Sint-Oedenrode het beestje in zijn keukenzeef vond. Hij schreef zijn wetenschappelijk artikel samen zijn oud-docenten van de opleiding milieutechnologie (nu Helicon) Ger van den Oetelaar uit Liempde en Jos van Ooijen en Kees Margry uit Boxtel.

Van den Oetelaar is ontzettend trots op zijn oud-student: ,,Hij bewijst hiermee De Geelders en Het Groene Woud een grote dienst. De vondst laat zien dat we op de goede weg zitten, want let wel: dit beestje bestaat al ruim een half miljard jaar!" (Foto: Ingrid Margry-Moonen).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 3 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 5 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 7 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 8 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 9 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 11 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30