Normaal gesproken zit De Walnoot op donderdagavond vol met enthousiaste kieners. Nu zitten er enkele tientallen mensen – keurig op anderhalve meter afstand – aan de tafels te wachten tot de eerste nummers worden opgelezen. De rest van de deelnemers volgt de trekkingen thuis voor de televisie. ,,Er zijn 146 boekjes verkocht”, zegt Van de Langenberg trots. ,,Er zitten dus veel mensen op hun eigen bank mee te doen. Mooi toch?”

Toen het coronavirus opdook en de kienavonden werden afgelast, kreeg Van de Langenberg van veel deelnemers te horen dat ze hun wekelijkse uitje zo misten. ,,Ik heb toen Omroep Dommelland benaderd en hen gevraagd of we het kienen via de televisie uit zouden kunnen zenden”, vertelt hij. ,,Ook heb ik EP Rickelman gevraagd of wij een grote tv van hem mocht lenen, uiteindelijk heeft het bedrijf zelfs alle aansluitingen voor ons gemaakt. Dankzij al deze mensen kan er dus weer gekiend worden.”

COMPUTER

Van de Langenberg houdt van organiseren en is er best trots op dat hij dit voor elkaar heeft gekregen. ,,Het was vooral lastig om een computersysteem te vinden die bij kan houden welke kaart kien heeft. Dankzij adviezen van deskundigen is ook dat gelukt. De computer weet precies op welk nummer welke prijs is gevallen, daar kunnen dus geen fouten in worden gemaakt.” Lachend: ,,Gelukkig maar, want vanavond is de hoofdprijs maar liefst driehonderd euro.”

HOOFDPRIJS

Of Jeanny Teulings en Riet Blummel de gelukkige winnaars worden van de hoofdprijs? Om deze vraag moeten de twee buurvrouwen, die op Hoogheem wonen, smakelijk lachen. ,,Je weet het nooit, maar we rekenen nergens op”, zegt Riet.

Al jarenlang bezoeken de dames de avonden in De Walnoot. Maar ook tijdens de kienbijeenkomsten in verzorgingshuizen Simeonshof en Vinckenrode ontbreekt het duo niet. ,,Het is echt een hobby van ons”, vertelt Jeanny. ,,We zijn lange tijd met de taxi naar De Walnoot gegaan, tot het moment dat we allebei gezondheidsklachten kregen. En toen brak de coronacrisis uit en kwamen we beiden niet meer buiten omdat we in een risicogroep vallen. We hebben het kienen zo gemist.”

HANDWERKEN

Het tweetal zit gezellig samen op de bank in het huis van Jeanny. Ook in coronatijd zochten ze elkaar op. ,,We zien elkaar soms wel drie keer per dag”, zegt Riet lachend. ,,We jokeren samen en doen aan handwerken. Maar naar het kienen hebben we echt uitgekeken, dat doen we zo graag.” Jeanny vult aan: ,,Het is ook altijd leuk om andere mensen te zien en met elkaar te praten. Dat kan nu niet. Maar het is fijn dat we in ieder geval via de televisie mee kunnen doen.”

Daarna is er geen tijd meer om te praten, want de pauze tijdens het kienen is voorbij. ,,Sorry, maar dat willen we echt niet missen.”

Tekst: Mariëlle Wijffelaars. 

Foto: Hans van Doorn
Foto: Foto: Hans van Doorn
Geconcentreerd houden buurvrouwen Jeanny Teulings en Riet Blummel vanuit Hoogheem de kienkaart bij. Op de tv worden de nummers steeds opgelezen. Dat gaat prima, maar het duo mist het contact met de andere deelnemers wel. (Foto's: Hans van Doorn).