In De Walnoot zijn normaal gesproken alle tafels bezet met kieners, maar sinds het gemeenschapshuis weer open mag, is er nog slechts een handvol deelnemers aanwezig. De uitzending via Omroep Dommelland geeft, al dan niet tijdelijk, de oplossing.
In De Walnoot zijn normaal gesproken alle tafels bezet met kieners, maar sinds het gemeenschapshuis weer open mag, is er nog slechts een handvol deelnemers aanwezig. De uitzending via Omroep Dommelland geeft, al dan niet tijdelijk, de oplossing. Foto: Hans van Doorn

Online kienen: ‘We hebben hier echt zó naar uitgekeken’

Algemeen

Al 24 jaar is het vaste prik: dan wordt er op donderdagavond gekiend in De Walnoot. Maar vanwege het coronavirus moest ook het gemeenschapshuis in de wijk Selissenwal de deuren gesloten houden en lagen de kienavonden van Aquavaria stil. Bestuurslid Wim van de Langenberg kwam echter met een oplossing: het kienen wordt sinds vijf weken uitgezonden door de lokale tv-zender Omroep Dommelland.

Normaal gesproken zit De Walnoot op donderdagavond vol met enthousiaste kieners. Nu zitten er enkele tientallen mensen – keurig op anderhalve meter afstand – aan de tafels te wachten tot de eerste nummers worden opgelezen. De rest van de deelnemers volgt de trekkingen thuis voor de televisie. ,,Er zijn 146 boekjes verkocht”, zegt Van de Langenberg trots. ,,Er zitten dus veel mensen op hun eigen bank mee te doen. Mooi toch?”

Toen het coronavirus opdook en de kienavonden werden afgelast, kreeg Van de Langenberg van veel deelnemers te horen dat ze hun wekelijkse uitje zo misten. ,,Ik heb toen Omroep Dommelland benaderd en hen gevraagd of we het kienen via de televisie uit zouden kunnen zenden”, vertelt hij. ,,Ook heb ik EP Rickelman gevraagd of wij een grote tv van hem mocht lenen, uiteindelijk heeft het bedrijf zelfs alle aansluitingen voor ons gemaakt. Dankzij al deze mensen kan er dus weer gekiend worden.”

COMPUTER

Van de Langenberg houdt van organiseren en is er best trots op dat hij dit voor elkaar heeft gekregen. ,,Het was vooral lastig om een computersysteem te vinden die bij kan houden welke kaart kien heeft. Dankzij adviezen van deskundigen is ook dat gelukt. De computer weet precies op welk nummer welke prijs is gevallen, daar kunnen dus geen fouten in worden gemaakt.” Lachend: ,,Gelukkig maar, want vanavond is de hoofdprijs maar liefst driehonderd euro.”

HOOFDPRIJS

Of Jeanny Teulings en Riet Blummel de gelukkige winnaars worden van de hoofdprijs? Om deze vraag moeten de twee buurvrouwen, die op Hoogheem wonen, smakelijk lachen. ,,Je weet het nooit, maar we rekenen nergens op”, zegt Riet.

Al jarenlang bezoeken de dames de avonden in De Walnoot. Maar ook tijdens de kienbijeenkomsten in verzorgingshuizen Simeonshof en Vinckenrode ontbreekt het duo niet. ,,Het is echt een hobby van ons”, vertelt Jeanny. ,,We zijn lange tijd met de taxi naar De Walnoot gegaan, tot het moment dat we allebei gezondheidsklachten kregen. En toen brak de coronacrisis uit en kwamen we beiden niet meer buiten omdat we in een risicogroep vallen. We hebben het kienen zo gemist.”

HANDWERKEN

Het tweetal zit gezellig samen op de bank in het huis van Jeanny. Ook in coronatijd zochten ze elkaar op. ,,We zien elkaar soms wel drie keer per dag”, zegt Riet lachend. ,,We jokeren samen en doen aan handwerken. Maar naar het kienen hebben we echt uitgekeken, dat doen we zo graag.” Jeanny vult aan: ,,Het is ook altijd leuk om andere mensen te zien en met elkaar te praten. Dat kan nu niet. Maar het is fijn dat we in ieder geval via de televisie mee kunnen doen.”

Daarna is er geen tijd meer om te praten, want de pauze tijdens het kienen is voorbij. ,,Sorry, maar dat willen we echt niet missen.”

Tekst: Mariëlle Wijffelaars. 

 Geconcentreerd houden buurvrouwen Jeanny Teulings en Riet Blummel vanuit Hoogheem de kienkaart bij. Op de tv worden de nummers steeds opgelezen. Dat gaat prima, maar het duo mist het contact met de andere deelnemers wel. (Foto's: Hans van Doorn).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 31 minuten geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 1 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 15 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 17 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 19 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 20 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 21 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 23 uur geleden