De vrijwilligers van de buurtpreventie in Esch, v.l.n.r.: Anja van Roosmalen, Sebastiaan Stegeman, Koen Pilot en Daphne van de Zande. Zij zoeken extra mensen die in het dorp een oogje in het zeil willen houden en een coördinator. Geheel rechts loopt Renata Kuijpers-Bos, een van de huidige coördinatoren voor de gemeente Haaren (Foto: Bas van den Biggelaar).
De vrijwilligers van de buurtpreventie in Esch, v.l.n.r.: Anja van Roosmalen, Sebastiaan Stegeman, Koen Pilot en Daphne van de Zande. Zij zoeken extra mensen die in het dorp een oogje in het zeil willen houden en een coördinator. Geheel rechts loopt Renata Kuijpers-Bos, een van de huidige coördinatoren voor de gemeente Haaren (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

'Buurtpreventie heeft echt effect'

Algemeen

Nu Esch zich bijna bij de gemeente Boxtel voegt, wordt er op diverse vlakken gekeken naar hoe de toekomst eruit komt te zien. Zo ook bij de buurtpreventiegroep van de gemeente Haaren. Esch wordt daarbij aangestuurd door onder meer de Haarense Renata Kuijpers. Vanwege de opsplitsing zoekt de groep nog naar extra vrijwilligers en een coördinator voor de glimlach van Brabant.

Op dit moment lopen in Esch vier vrijwilligers hun rondes. Marja van Roosmalen en Koen Pilot zijn al een jaar actief. Sebastiaan Stegeman en Daphne van de Zande zijn deze week aangesloten. ,,Esch is een kleine gemeenschap en ik zie graag dat het hier veilig is en blijft", licht Stegeman zijn toetreding tot de groep toe. Pilot is blij dat er nu versterking is: ,,Ik heb een tijdje alleen gelopen, dat vond ik toch niet zo prettig."

De taak van de buurtpreventie is vooral om opvallende zaken te melden bij bewoners, gemeente of politie. Dat kan een openstaande poort zijn, zwerfafval of een gevaarlijke stoeprand.

Kuijpers geeft aan dat de buurtpreventie vooral bewustwording wil creëren bij mensen. Ze geeft een voorbeeld van wat ze meemaakte tijdens een ronde door Esch: ,,We zagen een kliko tegen een muurtje staan, waardoor inbrekers gemakkelijk in de tuin konden komen. Toen we de bewoner daarop attendeerden, zei ze dat ze daar eigenlijk nooit zo over had nagedacht."

Dat buurtpreventie zinvol is, blijkt ook uit het feit dat het aantal inbraken in de gemeente Haaren is gedaald sinds de vrijwilligers hun rondes lopen. ,,Daarmee is ons doel dus al bereikt. En als we te horen krijgen dat er in een bepaalde wijk meer wordt ingebroken, dan komen we daar wat vaker. Maar let wel, we signaleren alleen en zijn dus niet bevoegd om iemand aan te houden", aldus Kuijpers.

BIN

Als Esch straks bij Boxtel komt, moet de buurtpreventie ook een plek binnen die gemeente krijgen, vindt Kuijpers. ,,We hebben hard gewerkt om te komen waar we nu zijn, het zou jammer zijn als daar in de nieuwe gemeente niets mee wordt gedaan."

Boxtel heeft zelf een poging gewaagd om te gaan werken met het Buurt Informatie Netwerk (BIN). Na de introductie in 2017 werd daar echter vanwege een datalek in het systeem snel de stekker uit getrokken. In juni vorig jaar was er een herstart, maar in december ging het project alsnog ter ziele. ,,Op dit moment zijn wij aan het bekijken wat we kunnen betekenen voor Esch als het gaat om buurtpreventie", aldus een woordvoerder van de gemeente Boxtel.

Kuijpers denkt dat buurtpreventie effectiever is dan het BIN: ,,Mensen zien je daadwerkelijk lopen met een herkenbaar hesje of jas aan. Het BIN treedt pas in werking als er al iets is voorgevallen."

De vrijwilligers van de buurtpreventie maken gebruik van een speciale app, waarmee ze precies kunnen zien in welke wijken iemand van de groep is geweest. Daarnaast kunnen de vrijwilligers gemakkelijk een melding maken bij de politie of de gemeente.

Nog een bijkomend voordeel van de buurtpreventie volgens Kuijpers: ,,Onze meldingen in de Fixi-app worden door de gemeente sneller opgepakt omdat ze weten dat die serieus zijn." Veel meldingen zijn er in Esch het afgelopen jaar echter nog niet gedaan, geeft Van Roosmalen aan: ,,Esch is gelukkig een vrij rustig dorp en volgens mij is de sociale controle hier ook al groot, dat scheelt."

COÖRDINATOR

Omdat Esch vanaf 1 januari 2021 bij de gemeente Boxtel hoort, dient ook iemand de coördinerende rol binnen de gemeenschap op zich te nemen. Veel tijd kost het volgens Kuijpers niet: ,,Het belangrijkste is het contact met de gemeente. Daarnaast houd ik de verschillende WhatsApp-groepen bij. Ik doe dit nu voor twintig man, maar in Esch zijn er natuurlijk niet zoveel vrijwilligers nodig."

Onder de streep blijft het vrijwilligerswerk, maar dat moet geen probleem vormen denkt Kuijpers: ,,Als je toch regelmatig gaat wandelen met de hond, kun je ook een van onze gele hesjes aantrekken en je ogen goed de kost geven."

Wie zich aan wil melden voor de buurtpreventie kan een e-mail sturen naar: info@buurtpreventiegemeentehaaren.nl..

Tekst: Rens van den Elsen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 45 minuten geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 15 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 16 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 18 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 19 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 20 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 22 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00