De klaagzangers vertolken tijdens de bloedprocessie het Libera me van Orlando di Lasso na de broedermoord van Kaïn op Abel.
De klaagzangers vertolken tijdens de bloedprocessie het Libera me van Orlando di Lasso na de broedermoord van Kaïn op Abel. Foto: Peter de Koning, 2019.

Oproep voor klaagzangers

Cultuur

Als zondagmiddag 26 mei de Heilig Bloedprocessie door de straten van Boxtel trekt, is ook de groep klaagzangers van de partij. Die kan nog wel wat versterking gebruiken. 

Het zingen van klaagliederen in de straten was in vroeger tijden het teken dat iemand was overleden. Die persoon werd begeleid op zijn laatste reis. In de Boxtelse ommegang klinkt het Libera me van Orlando di Lasso nadat Kaïn zijn broer Abel heeft vermoord. Waar eertijds dit werk vierstemmig klonk, wordt de laatste jaren gekozen voor een driestemmige versie, vanwege het teruglopend aantal zangers. Wil van den Broek, al vele jaren de kartrekker van de klaagzangers, doet ook nu weer een dringend beroep op leden en oud-leden van Boxtelse koren. Zowel mannen als vrouwen kunnen zich aanmelden via e-mail klaagzangers@kpnmail.nl. Deelnemers krijgen dan per omgaande de partituur in hun mailbox. Telefonisch aanmelden kan ook: 06–13 55 33 27.

De groep verzamelt zondag 26 mei om 14.00 uur bij de pastorie op Duinendaal voor het omkleden en repeteren. Deelnemers dienen zwarte sokken en schoenen te dragen. Wie voor het eerst meedoet, krijgt het verzoek een van de pasavonden te bezoeken voor het aanmeten van een habijt. Kijk hiervoor op www.bloedprocessieboxtel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl

Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 8 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 12 uur geleden
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 14 uur geleden
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 14 uur geleden
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 15 uur geleden
Opgravingen op Hoogkeiteren Esch, 1960. Archeologische werkzaamheden op het terrein van de familie Van der Meijden, thans Haarenseweg 30.
Romeinen in Esch: lezing en wandeling MuBo 10 jaar 15 uur geleden
Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 16 apr, 17:15
Logo
De Essche Stroom bij Esch. Het laatste deel van de rivier wordt aangepakt in fases. Zo wordt de stuw ter hoogte van de Kollenberg verplaatst naar een stuk stroomopwaarts.
Esch even zonder ommetje via stuw Natuur & milieu 16 apr, 14:59