Pianist Jan-Willem Rozenboom speelt transcripties van Bach in Podium Boxtel.
Pianist Jan-Willem Rozenboom speelt transcripties van Bach in Podium Boxtel. Foto: eigen collectie | Nol Havens, 2023.

Pianist van Guus Meeuwis speelt Bach-transcripties

Cultuur

Hij is de vaste pianist van Guus Meeuwis en componeerde mee aan diens hits ‘Brabant’ en ‘Tranen gelachen’.  Maar Eindhovenaar Jan-Willem Rozenboom is klassiek geschoold en maakte een jaar of tien geleden naam met een opname van Bachs Goldbergvariaties. Muziek van deze componist klinkt ook vrijdag 12 april in Podium Boxtel. 

Jan-Willem Rozenboom beweegt zich zonder gêne tussen pop en klassiek. Cum laude afgestudeerd aan Fontys Conservatorium in Tilburg, voltooide hij zijn master-opleiding bij Rian de Waal aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Momenteel reist hij de theaters langs met het programma Seven Transcriptions. Daarvoor schreef hij in coronatijd composities van Johann Sebastian Bach om die oorspronkelijk niet voor toetsen geschreven  waren. Zoals Prelude pour La Luth (BWV 998), het Largo uit de Sonate voor viool solo (BWV 1005) en de sopraanaria Aus Liebe will mein Heiland sterben (uit de Matthäus-Passion). Dat laatste werk noemt Rozenboom ‘misschien wel de mooiste muziek ooit geschreven’. Zijn fascinatie voor de geniale meerstemmigheid van Bachs muziek ligt ten grondslag aan een album dat vorig jaar uitkwam.

FUGA OP ‘BRABANT’

Rozenboom waagde zich ook aan de beroemde Chaconne uit de Partita in d en nam daarvoor de pianobewerking van Johannes Brahms voor de linkerhand als uitgangspunt. Een mooi huzarenstukje dat de Eindhovenaar vol overtuiging brengt. De vertolking ervan leverde hem vorig jaar mei een staande ovatie op na zijn debuutoptreden in het Amsterdamse Concertgebouw. Speciaal voor de Guus Meeuwis-fans voegt hij aan zijn programma als bonus een eigen fuga toe op het thema van de tot evergreen uitgegroeide hit Brabant. Het is vooral een extra bewijs dat Rozenboom Bach volledig in zijn vingers en zijn geest heeft.

HYPNOTISCH

Over zijn liefde voor Bachs muziek vertelt hij: ,,In de auto heb ik vaak Radio 4 aan. Een paar jaar geleden reed ik op de snelweg toen een sopraanaria uit de cantate Mache dich, mein Geist, bereit (BWV 115) langskwam. Wat kwam dat binnen zeg. Het was een overweldigende, zelfs haast hypnotiserende ervaring. Vooral de meerstemmigheid intrigeerde me. Ik ben het werk thuis grondig gaan uitzoeken en vanuit die studie is mijn eerste pianotranscriptie ontstaan. Tot dan toe concentreerde ik me altijd op de klavierstukken van Bach, maar vanaf dat moment ben ik ook de schoonheid van zijn oeuvre in de volle breedte gaan ontdekken.”

Het optreden van Jan-Willem Rozenboom in Podium Boxtel (Burgakker) begint vrijdag 12 april om 20.15 uur. Kaartjes à 22,50 euro zijn te koop via www.podiumboxtel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl

Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 8 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 12 uur geleden
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 14 uur geleden
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 14 uur geleden
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 15 uur geleden
Opgravingen op Hoogkeiteren Esch, 1960. Archeologische werkzaamheden op het terrein van de familie Van der Meijden, thans Haarenseweg 30.
Romeinen in Esch: lezing en wandeling MuBo 10 jaar 15 uur geleden
Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 16 apr, 17:15
Logo
De Essche Stroom bij Esch. Het laatste deel van de rivier wordt aangepakt in fases. Zo wordt de stuw ter hoogte van de Kollenberg verplaatst naar een stuk stroomopwaarts.
Esch even zonder ommetje via stuw Natuur & milieu 16 apr, 14:59