Het oude spoorwegstation in Boxtel.
Het oude spoorwegstation in Boxtel. Foto: Onbekend

Lezing: historie station

zaterdag 4 mei 2024 14:00 tot 15:30

Het spoor staat zaterdag 4 mei vanaf 14.00 uur centraal in MuBo aan de Baroniestraat. Gids Willem van Wittenberg neemt bezoekers terug naar het moment dat de eerste trein in 1865 Boxtel binnenstoomt en verhaalt over wat daarna gebeurde.

De eerste trein die arriveerde in Boxtel, was voor het dorp het begin van een nieuwe tijd. Door de spoorlijnen naar vier richtingen kwamen nieuwe mogelijkheden voor nijverheid. Een betere aan- en afvoer van producten was een groot voordeel voor de bescheiden bedrijfjes. Het inwonertal ging fors omhoog, nieuwe wijken ontstonden zoals Breukelen. Ook de middenstand floreerde, kloosters en scholen werden gesticht. 

Boxtel werd door zijn fraaie en grote station een plaats met allure. Na 1934 werd ‘het spoor’ minder belangrijk. Het station verloor een aantal functies, waardoor tweehonderd spoorwegmedewerkers met hun gezinnen werden overgeplaatst. Vervoer ging na 1945 steeds meer over de weg en verkeer kreeg vaker last van de dubbele spoorwegovergang. De lijn naar Duitsland werd opgeheven. De NS vond het station uit 1876 niet meer rendabel en modern genoeg en liet de bebouwing in 1998 slopen. Daarvoor kwam een modern gebouw in de plaats. 

Bezoekers van de activiteit mogen een uitgebreide uitleg bij de objecten verwachten en krijgen een korte presentatie te zien.

Locatie