Fanfare Sint-Lambertus sloot het seizoen 2021-2022 af met een optreden in de muziekkiosk in Gemonde.
Fanfare Sint-Lambertus sloot het seizoen 2021-2022 af met een optreden in de muziekkiosk in Gemonde. Foto: Peter de Koning.

Brunchconcert

zondag 14 april 2024 11:00

Niet alleen de muziekverenigingen Sint-Willibrordus in Esch en Concordia in Liempde vieren dit jaar feest, ook de Gemondse fanfare Sint-Lambertus heeft reden om het glas te heffen. De vereniging bestaat 23 juli 110 jaar en trakteert haar publiek in 2024 daarom meermalen op noten.

Het eerste optreden van de muziekvereniging staat al vrij snel op de agenda. Het betreft een brunchconcert op zondag 14 april om 11.00 uur in café-zaal De Schuif aan de Dorpstraat. Een beproefde formule die vorig jaar erg goed werkte. Sopraansaxofoniste Jeanne Dolstra: ,,Bezoekers genieten van een heerlijke brunch terwijl ze luisteren naar onze muziek. We zorgen voor een sfeervolle aankleding en bekende nummers die goed in het gehoor liggen.” Het programma bestaat uit pop en rock, maar dan bewerkt voor fanfare. Denk aan You raise me up, Lemon tree en Deep Purple-medley.

Het duo Klemtoon, bestaand uit Jeannes man René en Erik Lathouwers, is eveneens van de partij. René presenteert het brunchconcert bovendien. Hij lardeert zijn teksten waar nodig met muziekvoorbeeldjes die hij ter plekke op zijn gitaar speelt.

Voor 17,50 euro per persoon worden oren en smaakpapillen verwend. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de leden van de muziekvereniging en bij Het Bloemenhotel, Twijnmeer 44 in Gemonde, telefoonnummer 06- 15 49 67 16.

Dolstra: ,,Naast het brunchconcert hebben we nog meer mooie optredens in het verschiet. 6 juli bijvoorbeeld, sluiten we ons seizoen af. Dat doen we buiten in de kiosk of op het terras van De Schuif.”

SAMENGESTELD ORKEST

Verder omvat het feestjaar de opluistering van een eucharistieviering in de Sint-Lambertuskerk op 22 september. ,,Dan wordt het honderdjarig bestaan van de kerk gevierd. De bisschop komt en wij verzorgen met het kerkkoor de muziek. In november ten slotte, de exacte datum weten we nog niet, houden we een groot concert met een samengesteld orkest. Waarschijnlijk in gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel.” Alle geledingen van de vereniging zijn dan uiteraard van de partij. Dat zijn fanfare, die telt 110 lentes, de drumband, die van 1958 dateert en de Gimmese kapel, opgericht in 1982.

Dolstra vervolgt: ,,De opzet is om muzikanten uit verschillende dorpen te vragen mee te spelen in een gelegenheidsorkest. In Boxtel gebeurt dat ook wel eens, onder de noemer Bell.”

Een grote feestavond om het kroonjaar te vieren staat niet op de planning. Dolstra: ,,Dat is te kostbaar en ik vind zo’n festijn ook niet zo bij deze tijd passen. We houden het bij muziek.”

VERSTERKING WELKOM

Sint-Lambertus, onder leiding van de Boxtelse dirigent Adri Verhoeven, strooit graag kwistig met welluidende noten en kan prima sfeer maken, ook al is het fanfareorkest niet groot en is versterking welkom. Dolstra: ,,We hebben nog niet zolang geleden nieuwe leden mogen verwelkomen en zitten in een stijgende lijn. Dat neemt niet weg dat er ruimte is voor extra muzikanten, zeker voor bugels.”

Dolstra herinnert zich de hoogtijdagen van de vereniging nog levendig en weet nog dat zij haar entree maakte. ,,Ik was het eerste meisje in het orkest. Mijn vader speelde trombone. Hij kwam met een sopraansax aan voor mij. Zo ben ik bij het orkest beland, in 1967. Ik kreeg in de pauzes nogal eens snoep of chips toegeschoven en ging meer dan eens met een aardig voorraadje naar huis.”

Hoge scores op landskampioenschappen, succesvolle concoursen, de vereniging kent een rijke historie en goedgevulde prijzenkast. Dolstra: ,,Dat zit er nu niet meer in. Maar de basis is onveranderd: Sint-Lambertus draagt muziek en gezelligheid hoog in het vaandel. En dat al 110 jaar. Wie die sfeer wil komen proeven, is 14 april van harte welkom op het brunchconcert.” 

Locatie