Afbeelding
Foto:

Orgelconcert

zaterdag 9 maart 2024 16:00

Stichting Culturele Muzikale Activiteiten Flevoland organiseert orgelconcerten in binnen- en buitenland en heeft Boxtel uitgekozen voor optredens van de organisten Leendert Verduijn en Minne Veldman. De mannen bespelen het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek op zaterdag 9 maart.

Verduijn geeft om 16.00 uur een middagconcert, Veldman bespeelt het orgel met de 1842 pijpen ‘s avonds vanaf 20.00 uur. Kaartjes kosten aan de deur 12,50 euro per concert. Online zijn ze goedkoper. Wie via www.scmaf.nl tickets koopt, betaalt tien euro per optreden, of achttien euro voor beide.

KERKCONCERTEN

Doorgaans organiseert stichting Kerkconcerten Boxtel bespelingen van het Smitsorgel. Dat doet ze ook dit jaar, maar het seizoen van die lokale organisatie is nog niet begonnen. Zij helpt de cultuurstichting uit Flevoland nu wel met het bekendmaken van de optredens van Verduijn en Veldman.

Verduijn speelt onder andere een prelude en fuga van Liszt over het muzikale thema B-A-C-H. De naam Bach kan in noten opgeschreven worden. De Duitsers zeggen namelijk H tegen de noot B en B tegen de noot Bes. Verder vertolkt hij van Johann Sebastian Bach triosonate VI in G en Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ. Hij brengt de vijfde orgelsonate van Mendelssohn ten gehore en delen uit de Notenkrakersuite van Tsjaikovski.

Veldman, onder meer bekend van het televisieprogramma Nederland zingt, zoekt het in eerste instantie in  protestantse kerkmuziek. Hij opent met de fantasie Alle roem is uitgesloten van Feike Asma, gevolgd door een canonisch voorspel en het koraal God, enkel licht, eveneens van Asma. Deze Nederlandse organist stierf in 1984 en liet diverse bewerkingen van kerkliederen na.

Veldman neemt zijn publiek mee naar de barok met een concerto van Antonio Vivaldi en muziek van Antonio Soler. Hij speelt verder muziek van Pierné en een eigentijdse psalmzetting van de Canadese componist Bédard en sluit af met de fantasie Jezus is mijn toeverlaat, van zijn eigen hand.

Locatie