Zeepkistenrace

zaterdag 10 juni 2023 13:00

Barry Hubers is 16 juni twee jaar uitbater van café ‘t Geveltje. Dat viert hij zaterdag 10 juni vanaf 13.00 uur met een ludieke zeepkistenrace op zijn eigen terrein aan de Steegstraat in Liempde.

Het wordt de tweede editie van het evenement. Toen Hubers ‘t Geveltje een jaar runde, hield hij voor het eerst een race met de ongemotoriseerde karretjes. Hubers: ,,Het was vorig jaar hartstikke gezellig, die race smaakte echt naar meer.”

De versie die 10 juni op de rol staat, is iets uitgebreider dan de vorige. Er hebben zich al meer mensen aangemeld, veertien waren het er gisteren, tegen acht in 2022. Er doen ook jongeren van onder de zestien mee. Hubers: ,,We starten niet op een hoge schans maar op een zandbult van ongeveer 4,5 meter hoog. We racen ook over zand. Dat is wel zo veilig.”

BEL

Zand remt alleen de vaart van de karretjes wel. Hubers: ,,We houden een heat waarin deelnemers zover mogelijk proberen door te rollen én eentje waaraan duwers mee mogen doen. In die ronde gaat het erom het complete parcours af te leggen en de bel aan het eind te luiden. Die hangt wel boven een waterbak.” De tweede heat gaat op tijd, wie met hulp van duwers het snelst de bel luidt, wint. Hubers: ,,Het gaat natuurlijk om de pret. Er zijn prijsjes, maar het plezier en de hilariteit staan voorop.” 

Het is de bedoeling dat deelnemers zelf een zeepkist bouwen. Wie dat absoluut niet kan of op het laatste moment de stoute schoenen aantrekt en meedoet, kan gebruik maken van een leenkist. ,,Heel veel voorwaarden stel ik niet aan de zeepkisten, wel dat ze absoluut geen aandrijving mogen hebben, zoals trappers of een motortje.”

Deelname aan de zeepkistenrace is gratis, aanmelden is wel nodig. Dit kan bij ‘t Geveltje aan de Stationsstraat of via een appje naar telefoonnummer 06- 20 48 14 38. Na aanmelding ontvangen deelnemers het reglement. 

Hubers plaatst een foodpleintje voor een hapje en een drankje en zorgt dat er muziek is. Hubers: ,,De afterparty duurt tot twaalf uur ‘s nachts, langer niet. Dat is voor de buurt wel zo fijn en voor de natuur in de omgeving. Ik kijk ernaar uit.”

Locatie