Het orgel in de Boxtelse protestantse kerk is maandag 29 mei nog zichtbaar, daarna wordt het tijdelijk afgedekt.
Het orgel in de Boxtelse protestantse kerk is maandag 29 mei nog zichtbaar, daarna wordt het tijdelijk afgedekt. Foto: Jan Hermens.

Open huis protestantse kerk

maandag 29 mei 2023 11:00 t/m 16:00

De karakteristieke protestantse kerk aan de Clarissenstraat is typisch zo’n gebouw dat vrijwel elke Boxtelaar van de buitenkant kent. Maar lang niet iedereen is er ooit binnen geweest. Maandag 29 zet mei de Protestantse Gemeente van 11.00 tot 16.00 uur de deuren open.

Het is dan open kerkendag, een landelijk evenement dat dit keer in het teken staat van interieur. Dat is in een protestants godshuis doorgaans vrij sober. Ook in Boxtel is dat zo. Toch is er naast het fraaie licht dat door de vele ramen binnenvalt, wel het een en ander te bewonderen. 

KELTISCH KRUIS

Bijzondere aandacht is er voor het Keltisch kruis dat de Boxtelse beeldhouwer Marten Groen in 2020 vervaardigde in het kader van het lokale multiculturele vredesproject Voetstap. Het bevat diverse symbolen. Hetty Kelfkens, voorzitter van de Kerkenraad: ,,Het kruis zelf is uiteraard te bezichtigen en we vertonen een powerpointpresentatie over het kunstwerk en de symboliek. Daarnaast hangt in de kerk een groot oud bord met een geloofsbelijdenis en is ons Pels & Van Leeuwen-orgel nog te zien.”

Nog, want in juni gaat het instrument een paar weken schuil onder folie. Het monumentale kerkje is aan een schilderbeurt toe, zowel binnen als buiten. Dat betekent ook schuren en dus heel wat fijn zaagsel. En het is niet de bedoeling dat de organisten na de werkzaamheden letterlijk het stof uit de pijpen blazen. De diensten gaan gewoon door en de muzikanten blijven de samenzang begeleiden. Dat doen ze op de piano. Die blijft gevrijwaard van stof, het instrument staat op wieltjes en wordt na gebruik weggerold.

DURE KLUS

Margré Schoondermark, scriba van de Protestantse Gemeente: ,,Een dure klus, het schilderwerk. Maar het is nodig.” Onderhoud van de kerk komt voor rekening van de vrij kleine en vergrijzende geloofsgemeenschap. En het salaris van een dominee ook. ,,Een eigen vaste predikant kunnen we momenteel niet bekostigen.” Kelfkens: ,,We weten dat in andere protestante gemeenten in de omgeving dezelfde problemen spelen.” Concrete samenwerkingsverbanden zijn er nog niet, maar dat die er ooit komen, valt niet uit te sluiten. De deelname aan de open kerkendag past dan ook in een breder verhaal. Kelfkens: ,,We willen zichtbaarder zijn in het dorp. Wie weet raken mensen geïnspireerd en voelen zich hier thuis.”