Het Hoefijzer in Olland, een afgesneden Dommelarm.
Het Hoefijzer in Olland, een afgesneden Dommelarm. Foto: Martien Roestenburg.

Fiets- en wandelexcursie langs De Dommel

zondag 19 maart 2023 10:00 tot 12:00

Gidsen van Gastvrij Liempde verzorgen zondag 19 maart een fiets- en wandelexcursie naar een aantal dode armen van de Dommel.

De Dommel slingert zich door een dal van honderden meters breed. Na de laatste ijstijd werden grote hoeveelheden smeltwater afgevoerd en werden zand- en leemlagen in de ontstane dalen afgezet. Beken als de Dommel zoeken hierin hun weg, snijden zich in en verleggen voortdurend hun richting, veroorzaakt door obstakels, erosie en aanslibbing. Na verloop van tijd worden de meanders steeds groter en snijden zichzelf soms af.

Door het afsnijden van meanders door waterschap De Dommel, werd de hoofdstroom van de rivier na 1875 met een kwart ingekort. Zo ontstonden een aantal ‘stille Dommeltjes’. De deelnemers bezoeken deze tijdens de excursie.

INFORMATIE

De gidsen vertrekken om 10.00 uur per fiets vanaf bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4. Stevig schoeisel wordt aanbevolen. Deelname kost vijf euro. Dat kan voor vertrek voldaan worden. De excursie duurt ongeveer tot 12.00 uur.

Locatie