De in 2019 gefuseerde Gemondse gilden schieten 1 oktober weer om een nieuwe koning.
De in 2019 gefuseerde Gemondse gilden schieten 1 oktober weer om een nieuwe koning. Foto: Gerard Schalkx, 2019.

Koningschieten

zondag 1 oktober 2023 14:00

De gildebroeders en -zusters uit Gemonde kampen zondag 1 oktober weer om wie zich voor vier jaar koning mag noemen. Hij of zij volgt dan Hendrik Schellekens op, die deze titel draagt sinds de fusie van de broederschappen in 2019.

De traditie van het koningschieten houdt de gilde Sint-Joris, Catharina, Anthonius en Sebastiaan ook na het samengaan in ere. Deken-schrijver Harry Geerts ziet het als een diepgeworteld fenomeen in de Gemondse gemeenschap. 

TRADITIONEEL

Het programma wijkt niet af van vorige edities, met een rondgang door het dorp in de vroege ochtend waarbij de huidige gildekoning wordt opgehaald. Vervolgens trekt de stoet naar de Sint-Lambertuskerk, waar de leden Maria vragen om haar zegen voor het winnende schot.

Vanaf 13.00 uur verplaatst de activiteit zich naar de accommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg. Na de loting voor de deelnemers, lossen om 14.00 uur de dorpspastoor en een afgevaardigde van de gemeente Sint-Michielsgestel het eerste schot op de vogel in de top van de schutsboom. Daarna zijn alle kandidaat-koningen aan de beurt. Rond 16.00 uur wordt de nieuwe gildekoning geïnstalleerd, kan hij of zij proosten met het traditionele Koningsbier en krijgt een vendelhulde. Geïnteresseerden zijn welkom bij dit evenement.  

KERMIS

Tijdens de dinsdag van de kermis, dit jaar op 10 oktober, toont de gilde de nieuwe koning aan de Gemondse bevolking. Na een rondgang door het dorp, volgt dan nog een bezoek aan de kermis en de plaatselijke horeca. Wie wil aansluiten is welkom. 

Locatie