• Alles
  • (1)
    Lezingen

Ondanks corona komt er toch weer een Geschiedenisquiz

vrijdag 5 maart 14:30 uur

Foto: Eigen collectie

Heel even leek er een tussenjaar te komen voor de landelijke geschiedenisquiz die JRL-docenten Renate van der Linden en Suzanne van Gompel al zes jaar organiseren. Maar het begon toch weer te kriebelen en daarnaast vraagt de actualiteit om het verleden in te duiken. En dus doen vrijdag 5 maart zo’n vierhonderd leerlingen mee aan een digitale wedstrijd.

Normaal gesproken zijn op alle deelnemende scholen eerst voorrondes van de quiz. Dat zat er dit jaar vanzelfsprekend niet in. Maar de digitale mogelijkheden bieden ook weer andere kansen. ,,Gewoonlijk hebben we de finale op een historische locatie ergens in het land, daar kunnen niet zoveel mensen binnen. Nu we de quiz via Teams organiseren, kan iedereen meedoen”, legt Van Gompel uit.

Hoewel er in 2020 geen quiz was, is die er in vorige schooljaar wel geweest. Vanwege de zwangerschap van Van Gompel besloten de twee docenten om de finale naar december 2019 te schuiven. Achteraf een geluk bij een ongeluk, want normaliter vindt de eindstrijd in maart plaats. Precies het moment dat het coronavirus vorig jaar in Nederland kwam. ,,We hebben dus nog geen editie overgeslagen”, grinnikt Van der Linden.

‘NIETS VOOR ONS’

De afgelopen maanden is het tweetal druk in de weer geweest om finalewaardige vragen te bedenken. En dat allemaal naast hun werk, dat voor een groot deel op afstand gaat. ,,Dat lesgeven via een scherm is niets voor ons. In de klas komt lesstof veel beter over dan digitaal. De leerlingen zijn nu toch met meer dingen tegelijk bezig dan alleen onze uitleg”, vertelt Van der Linden. Haar collega vervolgt: ,,Ik heb nog het geluk dat ik ook eindexamenklassen heb, waardoor ik nog wel fysiek les kan geven. Dat is echt een fijne afwisseling.”

Wat de twee docenten in het kader van de geschiedenisquiz vooral missen, is het motiveren van leerlingen op hun eigen Jacob-Roelandslyceum om mee te doen. Van Gompel: ,,Normaal spreek je zie op de gang en kun je posters ophangen. Nu is het allemaal wat afstandelijker.”

Toch doen er in totaal tweehonderd duo’s mee van twintig verschillende scholen. En zij kunnen een pittige quiz verwachten. ,,Natuurlijk komen er jaartallen voorbij, maar ook onze vaste rubriek over historische scheldwoorden hebben we weer opgenomen. En we zijn op meerdere vlakken actueel”, aldus Van Gompel.

De deelnemers strijden om passende prijzen zoals een jaarabonnement van het Historisch Nieuwsblad, boeken en medailles. Maar vooral de beker is een musthave. Lachend: ,,We doen altijd ons best om een zo lelijk mogelijke beker uit te zoeken. Dat gaat ons ook steeds beter af.”


deel deze activiteit