19:08:50    donderdag, 09 juli 2020
brabants centrum logo
Maandag, 22 oktober 2012 09:18 uur, laatst gewijzigd op 22 oktober 2012 09:19 uur

Zilveren Kei voor verzetsman

Zilveren Kei voor verzetsman

Op de foto: Gabriël Sauer (links) bewondert de Zilveren Kei die hij ontving uit handen van de Boxtelse locoburgemeester Willie van de Langenberg. (Foto: Albert Stolwijk).

Al bijna zestig jaar woonachtig in de Verenigde Staten is Gabriel Sauer nooit een eerbetoon ten deel gevallen voor zijn verzetswerk in Boxtel aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. ,,Dat kunnen wij als gemeentebestuur niet rechtbreien. Toch benoemen we je graag tot Kei van een Boxtelaar", sprak locoburgemeester Willie van de Langenberg zondag tijdens de herdenking van de bevrijding bij het Verzetsmonument.

Sauer was eregast tijdens de drukbezochte jaarlijkse plechtigheid aan de rand van de Kampina. Nabij de plek waar in september en oktober 1944 het plaatselijke verzet bijna honderd geallieerde airbornes verscholen hield voor de Duitse bezetter, legde hij samen met locoburgemeester Van de Langenberg een krans bij het negen jaar geleden opgerichte herdenkingsteken op de Roond.

Op de vlucht voor de Arbeitseinsatz in zijn geboorteplaats Dordrecht belandde Sauer in de zomer van 1944 in Helvoirt. Daar zag hij geallieerde luchtlandingstroepen voortijdig neerkomen in bezet gebied. Samen met anderen hielp hij de airbornes niet alleen aan een schuiladres in Boxtel, in natuurgebied Kampina; ook zorgde hij ervoor dat de militairen te eten kregen. Sauer relativeerde zijn aandeel in het verzet: ,,Ik deed wat ik moest doen. Alles om onze vrijheid terug te krijgen."

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Uitvaartonderneming Bijnen Filipe Toverboom Podium Boxtel Huidtherapie Alfa buisman optiek Geerts advies TopSlank Doornmalen electro Remax-optimus Meubelmakerijdenberg Café zaal Kloosterzicht Olieenzo Elan Bikes support Geld en Makelaardij