RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
01:44:43    zaterdag, 23 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 21 maart 2014 15:43 uur, laatst gewijzigd op 21 maart 2014 15:50 uur

Zés extra stemmen in Liempde

Zés extra stemmen in Liempde

Op de foto: Het centraal stembureau in Boxtel werd gevormd door (vlnr) burgemeester Mark Buijs, Gerdien Sommers en Harrie van Berkel (dienst Concern & Dienstverlening), gemeentesecretaris Jan Fraanje en wethouder Willie van de Langenberg. (Foto: Henk van Weert).

Het verschil tussen de voorlopige en definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Boxtel is geen drie maar zes stemmen. Er zijn fouten gemaakt in De Kloosterhof: het woensdagavond telefonisch doorgegeven aantal stemmen kwam niet overeen met het opgemaakte proces-verbaal. Dit was aanleiding tot hertelling, waarbij nog eens drie extra stemmen aan het licht kwamen. INbox verliest hierdoor een zetel aan Combinatie95.

Uiteindelijk hebben 12.605 mensen een geldige stem uitgebracht in de gemeente Boxtel; dat is zes meer dan de voorlopige uitslag die woensdagnacht bekend werd gemaakt. Na de hertelling is vrijdag 21 maart een nieuwe kiesdeler vastgesteld. Dat gebeurt door de geldig uitgebrachte stemmen te delen door het aantal raadszetels. Met 548,043 stemmen maken de partijen aanspraak op één zetel.

Omdat dit nooit precies uitkomt, worden restzetels verdeeld volgens een wettelijk vastgestelde, vrij ingewikkelde rekenmethode. Die houdt onder meer in dat stemmen voor grote partijen zwaarder wegen dan voor kleine partijen. Hiervan is INbox de dupe geworden. Martien van Esch van die fusiepartij mist op een haar na een plaatsje aan de raadstafel, ten faveure van Ineke van Giersbergen, die ook de afgelopen vier jaren namens Combinatie95 in de raad zat.

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo SNS Bank Doornmalen electro Geerts advies Beleef Boxtel Modecentrum Frans Theelen Huidtherapie Café zaal Kloosterzicht Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geld en Makelaardij Meubelmakerijdenberg Uitvaartonderneming Bijnen