RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
14:43:30    maandag, 19 november 2018
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 13 mei 2011 12:04 uur, laatst gewijzigd op 13 mei 2011 12:05 uur

Wijnmaat voor brouwerij Het Anker

Wijnmaat voor brouwerij Het Anker

Op de foto: De gevelsteen van beeldhouwer Hans ’t Mannetje wordt geplaatst in de uit IJsselsteentjes opgetrokken aanbouw die honderd jaar jonger is dan de zeventiende-eeuwse brouwerij op Duinendaal. (Foto: Gerard Schalkx).

In het monumentale pand Het Anker op Duinendaal is donderdag 30 december een gevelsteen geplaatst. De pui van de in het midden van de zeventiende eeuw gebouwde brouwerij is versierd met een vat. Het is echter géén bierfust, want het rijksmonument dankt zijn naam hoogstwaarschijnlijk aan de inhoudsmaat van een wijnvat: 37,5 liter.

Volgens Piet Snijders, die het oude pand tussen 1993 en 1996 restaureerde en sindsdien met zijn echtgenote Betsy bewoont, was in het midden van de negentiende eeuw in het rijksmonument een wijnkoperij gevestigd. Die werd gerund door de toenmalige burgemeester van Boxtel, C. Achterbergh.

,,Hoogstwaarschijnlijk dankt het pand zijn naam daaraan. Een anker is immers een inhoudsmaat die vroeger voor wijnvaten gold. Ik dacht altijd dat het om 35 liter ging, maar de maker van de gevelsteen wist te melden dat het om 37,5 liter gaat. Vandaar die aanduiding op de gevelsteen”, vertelt Snijders. Op internet worden echter ook andere getallen genoemd: variërend van 38 tot 39 liter. Wikipedia geeft echter ook 35 liter aan als omschrijving van een anker, dat gelijk staat aan circa 45 wijnflessen.

Oud-architect Snijders hoorde bij de eersten die zich aanmeldden om een gevelsteen te laten plaatsen: ,,Ik las in de krant dat de gemeente de eerste drie exemplaren volledig subsidieerde, dus die kans wilde ik niet laten schieten.”

De gevelstenen kosten ongeveer vierduizend euro per stuk en worden vervaardigd door beeldhouwer en kunstenaar Hans ’t Mannetje uit Zutphen. Van zijn hand zijn al gevelstenen geplaatst in gevels aan de Rechterstraat en de Markt. Die op Duinendaal is voorlopig de laatste omdat het gemeentebestuur de eerder aangekondigde subsidieregeling heeft afgeschaft.

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Rijschool Dolman SNS Bank TopSlank Toverboom Café zaal Kloosterzicht Kindertuin Natasja fashion Olieenzo Gemeente Boxtel Zwanenberg adviesgroep Uitvaartonderneming Bijnen 040Fit Beleef Boxtel Doornmalen electro Meubelmakerijdenberg Modecentrum Frans Theelen Huidtherapie Geld en Makelaardij Koppelmans