09:04:43    woensdag, 19 juni 2019
brabants centrum logo
Woensdag, 08 mei 2013 12:22 uur, laatst gewijzigd op 08 mei 2013 12:51 uur

Welstand: moeite met komst galg

Welstand: moeite met komst galg

Op de foto: Zicht op de Boxtelse galgenheuvel aan de Gestelseweg. (Foto: Marc Cleutjens).

De welstandscommissie heeft veel moeite met de plaatsing van een galg op de Boxtelse galgenheuvel aan de Gestelseweg. ,,Bouwtechnisch en welstandshalve hebben we weinig bezwaren, maar de symboolfunctie die uitgaat van de constructie stuit ons tegen de borst”, liet architect Paul Segers woensdag weten.

De Stichting Beleefbare Cultuurhistorie in Het Groene Woud wil de galgenheuvel aan de Gestelseweg in Boxtel in ere herstellen. Niet alleen moet de locatie zijn oorspronkelijke historische aanblik krijgen, ook wil de stichting er een galg neerzetten zoals die in de 18e eeuw gebruikt werd voor terechtstellingen. De galgenheuvel is duidelijk herkenbaar in het landschap en ligt op de gemeentegrens van Boxtel en Sint-Michielsgestel, pal langs het fietspad.

Volgens Segers is het belangrijk dat de plaatsing van de galg breed gedragen wordt. ,,Hoewel het bouwwerk op grond van de gemeente Boxtel moet komen, is het van belang dat de stichting in contact treedt met vertegenwoordigers van de gemeente Sint-Michielsgestel en de omwonenden om te kijken of zij met deze plannen kunnen leven. Ik kan me voorstellen dat men moeite heeft met een galg als entree van de gemeente en in de nabijheid van huizen. Bovendien is in de buurt ook de groepsaccommodatie Zonnewende gevestigd.”

Auteur: Stefan Latijnhouwers

Advertenties