RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
00:16:08    donderdag, 25 april 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 28 juni 2012 12:16 uur, laatst gewijzigd op 28 juni 2012 12:25 uur

Waterschapsverkiezingen in 2014

Waterschapsverkiezingen in 2014

Op de foto: Beeld van het waterschapsgebouw aan de Bosscheweg in Boxtel. De dertig leden van het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel blijven twee jaar langer op hun post omdat de verkiezingen uitgesteld zijn tot november 2014. (Archieffoto Brabants Centrum).

De waterschapsverkiezingen worden niet in november van dit jaar gehouden, maar zijn uitgesteld tot eind 2014. ,,Dat betekent dat het algemeen bestuur van waterschap De Dommel twee jaar langer aanblijft tot januari 2015”, stelt watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel, tevens voorzitter van de Unie van Waterschappen. ,,De reden voor het uitstel is dat momenteel nog onduidelijk is hoe de verkiezingen georganiseerd gaan worden.”

Op korte termijn is nog geen beslissing te verwachten over het voorstel van het kabinet om waterschapsbesturen door de gemeenteraden te laten kiezen. Dit blijkt uit een op 26 juni gepubliceerde wijzigingswet van staatssecretaris Joop Astma.

Met de wijziging, waarover komende dinsdag in de Tweede Kamer gestemd wordt, worden de volgende waterschapsverkiezingen uitgesteld tot november 2014. Het wetsvoorstel indirecte verkiezingen van waterschapsbesturen is daarmee voorlopig van de baan. Pas wanneer een nieuwe Tweede Kamer en een nieuw kabinet is geformeerd, wordt de discussie over indirecte waterschapsverkiezingen voortgezet.

Glas: ,,De waterschappen zijn er geen voorstander van dat de besturen door de gemeenteraden gekozen worden. Wij zijn voor directe verkiezingen, want inwoners moeten invloed kunnen uitoefenen op de keuzes die gemaakt worden in hun waterschap. Zij zijn het immers die door belasting te betalen zorgen voor de beschikbare financiële middelen. Daarnaast hadden we liever gezien dat de waterschapsverkiezingen gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 gehouden zouden worden, onder meer omdat dit waarschijnlijk een hogere opkomst tot gevolg heeft.”

Auteur: Stefan Latijnhouwers

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Proef Culinair Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Geld en Makelaardij Olieenzo Peijnenburg Verzuimbegeleiding Beleef Boxtel Geerts advies SNS Bank Gemeente Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen