RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
22:30:13    maandag, 22 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 26 augustus 2011 11:38 uur, laatst gewijzigd op 26 augustus 2011 11:42 uur

Waterschap saneert Essche Stroom

Waterschap saneert Essche Stroom

Op de foto: De Essche Stroom tussen Haaren en Esch wordt schoongemaakt. Ook ter hoogte van de nieuwe brug nabij De Posthoorn wordt de rivierbodem gesaneerd. (Archieffoto: Albert Stolwijk).

Maandag 29 augustus start Waterschap De Dommel met de bodemsanering van de Essche Stroom. In het totaal wordt tien kilometer beek gesaneerd, tussen landgoed Nemerlaer en het uitstroompunt in de Dommel. Het traject ter hoogte van de kern Esch is als eerste aan de beurt.

De Essche Stroom is vanaf de industriële revolutie tot eind jaren zestig verontreinigd geraakt met chroom door de textiel- en leerfabrieken in Oisterwijk en Tilburg. De verontreiniging heeft zich in het slib van de waterbodem opgehoopt en moet worden verwijderd. Het gaat hierbij om 46.000 kuub vervuild slib. Door het baggeren van het slib wordt het water gereinigd en kan de natuurlijke situatie zich herstellen.

Het verontreinigde slib in de Essche Stroom is door de jaren heen, op een natuurlijke wijze, afgedekt met een schone laag zand. Met een snijkopzuiger, bevestigd aan een boot, wordt eerst deze zandlaag afgezogen. Dit schone zand wordt direct weer op een andere plek teruggebracht in de beek. Vervolgens zuigen we de verontreinigde sliblaag af. Dit slib wordt verpompt naar een verwerkingsinstallatie op de oever. Hier wordt het slib ontwaterd en afgevoerd naar een erkend slibverwerker.

De voorbereidende werkzaamheden heeft de aannemer in februari dit jaar uitgevoerd. Na een tussenpauze, van maart tot en met augustus in verband met de flora- en faunawetgeving, kan het baggeren nu van start gaan. Naar verwachting is de Essche Stroom eind februari 2012 gesaneerd.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen Gemeente Boxtel Peijnenburg Verzuimbegeleiding Meubelmakerijdenberg Olieenzo Geerts advies Modecentrum Frans Theelen Proef Culinair Huidtherapie Doornmalen electro