22:21:37    dinsdag, 23 juli 2019
brabants centrum logo
Vrijdag, 06 januari 2012 18:24 uur, laatst gewijzigd op 06 januari 2012 18:56 uur

Waterschap blijft waakzaam

Waterschap blijft waakzaam

Op de foto: Waterschap De Dommel blijft alert op de wateroverlast door de overvloedige regenval. (Foto: Albert Stolwijk).

Waterschap De Dommel verwacht dat het peil van de Dommel, waar het water van de Essche Stroom in uitkomt, dit weekeinde licht zal stijgen. ,,Dit op basis van een verwachte hoeveelheid neerslag van 8 à 10 millimeter en stijging van het waterpeil in de Maas”, meldde woordvoerder Frank van Dorst vrijdagmiddag rond vier uur.

Het waterschap kondigde woensdag in verband met de overvloedige regenval alarmfase 1 af. ,,Tussen Boxtel en Son staan momenteel enkele weilanden die grenzen aan de Dommel deels onder water. Dat zijn gebieden die van oudsher bij hoogwater onderlopen. Door de verhoogde waterstand in de Dommel is ook het peil van het Drongelens Kanaal gestegen”, aldus Van Dorst.

De afgelopen dagen is in de Ardennen veel regen vallen. Hierdoor stijgt het waterpeil van de Maas. Van Dorst: ,,De piek van het verhoogde Maaswater zal pas naar verwachting maandag ter hoogte van ’s-Hertogenbosch zijn. Daar stromen de rivieren de Dommel en de Aa gezamenlijk via de Dieze in de Maas. Volgens de huidige prognoses zal het verhoogde Maaswater niet tot problemen leiden. Waterschap Aa en Maas houdt deze situatie nauwlettend in de gaten en stemt dit af met Rijkswaterstaat.”

Waterschap De Dommel gaf vrijdag verder aan dat het waterpeil in de Beerze sinds donderdag licht is gestegen. ,,Handmatig wordt door veldmedewerkers van het waterschap iedere mogelijkheid benut de grote hoeveelheden water van de Beerze af te voeren. Stuwen en waterbergingsgebieden zijn hierbij de hulpmiddelen die de medewerkers voor handen hebben”, meldt Van Dorst.

Het water staat momenteel tot dicht aan de onderkant van de bruggen, maar leidt nog nergens tot overlast. ,,Er zijn vijf waterbergingsgebieden ingezet. Een zesde bij de Vloeder-Zuid in Goirle stroomt nu ook langzaam vol. Hierdoor neemt de druk van de hoeveelheid water in de Nieuwe Leij en Voorste Stroom bij Oisterwijk enigszins af. ”

Auteur: Stefan Latijnhouwers

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Modecentrum Frans Theelen Peijnenburg Verzuimbegeleiding Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Olieenzo Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Proef Culinair Café zaal Kloosterzicht Geerts advies