RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
10:06:44    donderdag, 25 april 2019
brabants centrum logo
Vrijdag, 09 maart 2012 11:25 uur, laatst gewijzigd op 12 maart 2012 15:35 uur

Was wringen, best 'n zwaar klusje

Was wringen, best \'n zwaar klusje

Op de foto: Mees draait aan de wringer op het plaatsje achter het Wasch- en Strijkmuseum. (Foto: Henk van Weert).

Mees (9) van basisschool De Beemden hangt de was op. Nee, niet thuis als hulpje van zijn moeder. ,,Want die gebruikt een wasdroger. Meestal, maar nu is de machine stuk en hangt het wasgoed bij ons ook aan de lijn." Mees is met  de leerlingen uit groep 5 op bezoek in het Wasch- en Strijkmuseum. Ze leren hoe het dagelijks leven er honderd jaar geleden uit zag.

Voordat hij het linnengoed met knijpers aan de waslijn hangt, is Mees al bezig geweest op het wasbord. En vervolgens haalt hij de was door de wringer. ,,Pfff, het is best zwaar werk om dat apparaat aan te zwengelen." Juf Saskia Swinkels glimlacht. ,,Ja jongens, de vrouwen moesten vroeger flink aanpoten in het huishouden..."

Schrijven op een leitje, sokken stoppen, koper poetsen, koffie malen. Het zijn allemaal bezigheden die de jeugd vandaag de dag niet meer kent. Met het project 'Op stap met Jet en Jan, jong in 1910' leren de kinderen van diverse Boxtelse basisscholen hoe het er een eeuw geleden aan toeging. Onderdeel van het project is een bezoek aan het Boxtelse museum aan de Stationsstraat.

Meer foto's: zie onder.

Auteur: Henk van Weert

Foto's

Was wringen, best \'n zwaar klusje Was wringen, best \'n zwaar klusje Was wringen, best \'n zwaar klusje

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geld en Makelaardij Doornmalen electro Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Proef Culinair Peijnenburg Verzuimbegeleiding Olieenzo Geerts advies Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie SNS Bank Gemeente Boxtel