19:39:17    donderdag, 09 juli 2020
brabants centrum logo
Dinsdag, 21 juni 2011 16:55 uur, laatst gewijzigd op 22 juni 2011 01:03 uur

' Voorlopig geen proefboringen naar schaliegas in Boxtel'

\' Voorlopig geen proefboringen naar schaliegas in Boxtel\'

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaat in een maandag verschenen brief in op de bezorgdheid over gevolgen van het boren naar schaliegas. Bij de boringen naar schaliegas staan veiligheid en zorgvuldigheid volgens de minister voorop. Hij zegt de Kamer toe dat er geen proefboringen komen totdat de veiligheid is verzekerd en voldoende rekening is gehouden met resultaten van onderzoek naar aardbevingen in Engeland.

De opmerkingen van minister Verhagen klonken als muziek in de oren van de Boxtelse CDA-fractie. CDA-fractievoorzitter Wim van Erp gaf dinsdagavond tijdens de vergadering van de commissie Ruimtelijke Zaken aan het niet nodig te vinden om nog uitgebreid in te gaan op een brief van de christendemocraten over de proefboringen naar schaliegas. Een discussie over het onderwerp bleef daarom uit.  De brief van het CDA stond als aandachtspunt op de agenda van de commissie.

Minister Verhagen reageert met zijn brief op een verzoek van de Tweede Kamer, die vragen stelde over de  startdatum van de proefboringen. Hij stelt dat ’de ontwikkeling van schaliegas een belangrijke bijdrage kan leveren in de ambitie van het kabinet om de Nederlandse gasvoorraden ten volle te benutten’. De bewindsman geeft aan dat de winning van schaliegas weliswaar nieuw is in Nederland, maar dat de toegepaste technieken ’ook in Nederland beproefd en bewezen’ zijn.

Verhagen meldt de Tweede Kamerleden dat de veiligheid bij de winning van schaliegas ‘naar huidige inzichten dus goed gewaarborgd’ is. Maar de bezorgdheid bij decentrale overheden, bedrijven en burgers noemt de minister begrijpelijk. ,,Ik neem de zorgen heel serieus en kijk zorgvuldig naar incidenten.” Hiermee doelt Verhagen op berichten over grondwaterverontreiniging in de Verenigde Staten en aardbevingen in Engeland.

De minister benadrukt voorts dat geen onomkeerbare stappen worden gezet alvorens alle risico’s rondom de boringen naar schaliegas in kaart zijn gebracht. ,,Ik kan u aangeven dat, indien blijkt dat er sprake is van onacceptabele risico’s, er geen boringen naar schaliegas zullen plaatsvinden. Op deze manier waarborg ik dat er geen proefboringen plaats zullen vinden totdat de veiligheid is verzekerd en afdoende rekening is gehouden met de onderzoeksresultaten van de aardbevingen in het Verenigd Koninkrijk.”

 

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Doornmalen electro Remax-optimus Geerts advies Alfa Beleef Boxtel Olieenzo Podium Boxtel Toverboom Filipe EmielTechniek Uitvaartonderneming Bijnen Elan Bikes support TopSlank Meubelmakerijdenberg buisman optiek Huidtherapie