RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
21:52:33    zaterdag, 19 januari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Donderdag, 14 juli 2011 14:08 uur

Vlaamse schuur aan Sortestraat

De welstandscommissie besprak woensdag de plannen om aan de Sortestraat 4a te Liempde een Vlaamse schuur te bouwen. De schuur stond voorheen in de omgeving van Roosendaal en de gebinten vormen de basis voor de schuur die in Liempde wordt gebouwd.

De initiatiefnemers dienden eerder een verzoek in bij de monumentencommissie om de schuur als gemeentelijk monument aan te laten wijzen. Dit werd echter door de commissieleden afgewezen. Reden hiervoor is dat slecht 25 procent van de oorspronkelijke Vlaamse schuur wordt gebruikt en het Liempdse bouwwerk er heel anders uitziet dan het origineel. Dit heeft onder meer te maken met de verschillende bouwkenmerken die in vroegere tijden in de diverse regio’s werden gebruikt. Een eigenschap van de Vlaamse schuur is van oudsher dat deze vaak verplaatst wordt, al gebeurde dat vroeger niet over grote afstanden.

De monumentencommissie oordeelde daarnaast dat de bouw van de schuur in Liempde een verrijking is van het historisch erfgoed in Boxtel. Het advies luidde om een historische schuur te realiseren en deze niet als monument te betitelen. De welstandscommissie staat ook positief tegenover de plannen en oordeelde dat de uitstraling van de schuur goed past bij de omgeving van de Sortestraat.

De laatste jaren werden in Liempde ook op andere plaatsen Vlaamse schuren gebouwd waaronder aan de Kasterensestraat en de Hoevedreef.

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Olieenzo Geld en Makelaardij Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen SNS Bank Geerts advies Gemeente Boxtel Proef Culinair Modecentrum Frans Theelen