RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
00:07:20    dinsdag, 22 januari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zondag, 23 maart 2014 13:41 uur, laatst gewijzigd op 15 april 2014 11:29 uur

Veel meer stembuscorrecties

Veel meer stembuscorrecties

Op de foto: Bij het tellen van de stemmen in dienstencentrum De Kloosterhof ging woensdagavond veel mis. Maar nu blijkt dat ook in andere stembureaus de telling is gecorrigeerd. (Foto: Albert Stolwijk).

De verkiezingsuitslag in Boxtel is op een groot aantal fronten gecorrigeerd. Dat blijkt uit de overzichten die de gemeente heeft gepubliceerd op haar website. Het totaal aantal geldig uitgebrachte stemmen is weliswaar zes meer, maar de verdeling per partij is heel anders. Het gedupeerde INbox, dat vrijdag door één stem verschil een zetel verloor aan Combinatie95, overweegt een tweede, compléte hertelling aan te vragen.

Vrijdag werd na een hertelling van de stemmen in De Kloosterhof bekend dat Balans, INbox en Combinatie95 er één stem bij kregen, maar dat blijkt niet te kloppen. In het overzicht met de definitieve stembusuitslag heeft Balans juist veertien stemmen minder verzameld en komt uit op een totaal van 2.024. De fout ligt vooral bij stembureau De Kloosterhof in Liempde. Negen stemmen van Balans gaan hiernaar de VVD, vier naar Combinatie95 en één naar PvdA/GroenLinks en CDA. Het totaal aantal geldige stemmen in De Kloosterhof blijft met 1.205 ongewijzigd.

Ook in basisschool De Vorsenpoel (Boxtel-Oost) is de telling van het aantal stemmen aangepast zonder dat het totaal (810) wijzigt. Hier zijn de verschillen kleiner: Balans, PvdA/GroenLinks en SP moeten elk een stem afstaan: aan Combinatie95, CDA en VVD.

Het totaal aantal geldig uitgebrachte stemmen is, zoals vrijdag aangekondigd, zes meer dan tijdens de voorlopige uitslag werd gemeld en komt uit op 12.605. Dat verschil is echter niet veroorzaakt in De Kloosterhof of De Vorsenpoel, maar in ’t Tweespan (twee extra stemmen) en De Rots, Wilgenbroek en ?efkat, waar één extra stem werd geteld.

De gemeente Boxtel is om uitleg gevraagd, maar heeft nog niet gereageerd. Of de wijzigingen nog meer gevolgen hebben voor de zetelverdeling is op dit moment onduidelijk. Vrijdag bleek dat Combinatie95 van vier naar vijf zetels stijgt ten koste van INbox. Het verschil zou toen één stem bedragen, maar blijkt nu niet alleen veel groter, maar ook veel anders.

Lijsttrekker Jan de Koning van het gedupeerde INbox reageert verbaasd op de veranderingen, waarmee hij zondagmiddag door Brabants Centrum werd geconfronteerd. ,,Ik heb de definitieve cijfers niet meer gecontroleerd. Maar als dit inderdaad zo is, moeten we misschien tóch een complete hertelling aanvragen.” De Koning meldt dat hij hierover in overleg gaat met zijn partijbestuur.

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Huidtherapie Uitvaartonderneming Bijnen Café zaal Kloosterzicht Geerts advies Meubelmakerijdenberg Modecentrum Frans Theelen Doornmalen electro Proef Culinair Olieenzo Geld en Makelaardij