RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
16:36:32    zondag, 17 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Donderdag, 20 oktober 2011 23:02 uur, laatst gewijzigd op 20 oktober 2011 23:06 uur

Veel lof voor lijvig 'Oetelaarboek'

Veel lof voor lijvig \'Oetelaarboek\'

Op de foto: Ger van den Oetelaar biedt het eerste exemplaar van zijn 'Oetelaarboek' aan aan archivaris Jan Sanders. (Foto: Marc Cleutjens).

Meer dan 125 belangstellenden hebben donderdagavond in kasteel Henkenshage te Sint-Oedenrode de presentatie van het boek 'Familie Van den Oetelaar 1250-1700. Landlieden, Bestuurders en Kartuizers binnen Hertogdom Brabant' bijgewoond. Het boek is geschreven door Liempdenaar Ger van den Oetelaar, nazaat van een rijk en kleurrijk geslacht met roots in Boxtel, Gemonde, Schijndel en Sint-Oedenrode.

De presentatie in Henkenshage vond plaats op historische grond. Het Rooise kasteel is een van de plekken waar de middeleeuwse adellijke voorouders van Van den Oetelaar resideerden, alvorens ze naar het Belgische Diest verhuisden. Het eerste exemplaar van het lijvige boekwerk, dat veel meer is dan een stamboom, werd aangeboden aan archivaris Jan Sanders.

Sanders verraste het publiek met een historische lezing over de kartuizers, een kloosteroorde die in de elfde eeuw werd opgericht in de Franse Chartreuse, een gebergte ten noorden van Grenoble. Van den Oetelaar nam de presentatie van zijn familiegeschiedenis voor zijn rekening, daarbij geholpen door neef Ron, die de recente historie de revue liet passeren.

Van den Oetelaar, tot 2010 twaalf jaar aaneengesloten wethouder in Boxtel, vertelde over de rijkdom van zijn voorouders en hun bestuurlijke ambities. Verschillende Van den Oetelaars schopten het tot schepen of stadhouder, onder meer in Boxtel. Vier middeleeuwse Oetelaars waren prominent lid van de kartuizerorde. De adellijke tak stierf uiteindelijk uit.

Het boek van Van den Oetelaar is de eerste uitgave van antiquariaat Duthmala, dat sinds de oprichting in 1997 wordt gerund door zijn echtgenote Engelie. Die liet zich ontvallen dat de Liempdenaar jarenlang met enthousiasme en energie aan de publicatie heeft gewerkt. ,,Wie denkt dat het rustiger werd sinds zijn afscheid als wethouder heeft het dus helemaal mis."

Meer informatie: www.duthmala.nl.

 

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Huidtherapie Doornmalen electro Olieenzo Modecentrum Frans Theelen Café zaal Kloosterzicht Beleef Boxtel Proef Culinair SNS Bank Gemeente Boxtel Geerts advies Uitvaartonderneming Bijnen Peijnenburg Verzuimbegeleiding